Матис: САЩ не са в Ирак заради петрола

ОFFNews 20 февруари 2017 в 11:39 4250 4

Снимка AP

Американските военни не са в Ирак, "за да заграбват нечий петрол", заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, който пристигна днес на необявено посещение в Багдад. Така той се разграничи от идея, предложена от президента Доналд Тръмп, която стресна иракските лидери, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Мисля, че всички ние в Америка си плащаме за газа и петрола и аз съм сигурен, че ще продължим да го правим и в бъдеще", каза Матис пред малка група репортери, които го придружават по време на визитата.

В предизборната кампания Тръмп заяви, че САЩ е трябвало да сложат ръка на иракския петрол след свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 г. На среща в ЦРУ през януари Тръмп отново повдигна въпроса: "Може би трябваше да вземем петрола. Но нищо. Може би ще имаме друга възможност."

Запитан дали заплахата за заграбване на петрола е в дневния ред на визитата му в Ирак, Матис категорично отрече.
Посещението на Матис съвпада с втория ден от офанзивата на иракската армия за прогонване на "Ислямска държава" от западната част на Мосул.

В същото време Пентагонът обмисля начини за ускоряване на кампанията срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия. Тези усилия обаче може да бъдат усложнени от заплахата на Тръмп за петрола и включването на Ирак в списъка на седемте мюсюлмански страни, на чиито граждани бе наложена забрана да пътуват в САЩ, която обаче все още не е в сила заради решение на съда. Двете действия подразниха Ирак и подтикнаха някои депутати да поискат от премиера Хайдер Абади да ограничи сътрудничеството със САЩ, припомня АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

20.02 2017 в 13:33

Именно. Иракския нефт и тогава беше странична цел, а основната все пак постигнаха - хаос в Близкия Изток. Само че под Контролиран хаос, лудата мадлинка олбрайтова си представяше контролиран от нея хаос, глупавата кондолиза райс някак го удържаше, а напълно полудялата хилъри просто се изсра във вентилатора, и всичко се изсипа в чалмите на безумците.
Така че нефта в момента е паралелна задача, и има значение само касвено, доколкото това все пак е Доларът. Иракския нефт не може да спаси петродоларите, а кой и до кога ще крепи саудитска арабия, и кой и кога ще я затрие, вече е интересен въпрос.

42249

2

Denis Rizanov

20.02 2017 в 12:15

Разбира се! След като изнесохте всичкото налично злато, валута и проведохте "парична реформа" на местната валута. Ма за какво друго друго сте още там?! Да не би да ви се опъват нещо в "демократизирането"?