Масови протести в Румъния, начело с президента (снимки)

ОFFNews 23 януари 2017 в 12:50 7555 3

Снимка БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис се включи в  протест срещу правителството на Сорин Гриндяну в Букурещ, съобщиха медиите в северната ни съседка. Недоволството е против планираните от кабинета промени в наказателното право на страната. 

В шествието участваха близо 10 000 души, които приветстваха държавния глава с възгласите "Йоханис е с нас!"

По думите на Йоханис една шайка политици със съдебни проблеми иска да промени законодателството в Румъния и по този начин да отслаби правовата държава. "Дойдох тук на Университетския площад като хиляди румънци, за да изразя възмущението си. Недопустимо е да се променя законодателството и десетки или стотици разследвани политици да се окажат с чисти досиета и да продължат беззаконията. Румънците с право са възмутени", каза той на протеста пред журналистите.

Промените, които предвиждат от правителството на социалдемократите, са във връзка с амнистията и поправки в законодателния кодекс. Правосъдният министър мотивира тези предложения с това, че в момента румънските затвори са твърде пренаселени. Местата за изтърпяване на наказания в Румъния са с капацитет 19 хиляди затворници, а в момента те се обитават от 28 хиляди души. 

От предложенията на социалдемократите става ясно, че наказателна отговорност за злоупотреба със служебно поведение ще заплашва чиновниците само в случай, че са причинили щети над 200 хиляди леи (което е малко над 87 хиляди лв.). Предвижда се и намаляване на присъдата за това престъпление от 7 на 3 години затвор. 

Според местни експерти  промените ще обхванат около 3 хиляди затворници, предимно с присъди под 5 години. Предвижда се затворници над 60-годишна възраст, бременни жени и такива с деца да получат намаляване на присъдите си наполовина.

Против приемането на тези постановления се обяви Националната служба за борба с корупцията, Службата за борба с организираната престъпност и тероризма, Главната прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

3

мнение от IP

23.01 2017 в 13:24

Нашите затвори са празни. Защо не им предложим срещу наем? На нас скоро няма да ни потрябват...