Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лондон за първи път с кмет мюсюлманин

OFFNews 07 май 2016 в 09:28 10621 41

Кандидатът на Лейбъристката партия Садик Хан ще бъде първият кмет мюсюлманин на Лондон, след като според официалните резултати той е победил консерватора Зак Голдсмит с повече от 300 000 гласа - близо 10% от гласовете.

Хан е получил 1 310 143 от гласовете - 56,8%, срещу 43,2% за Голдсмит. 

Победата на Хан дойде след негативна предизборна кампания, в която Голдсмит, подкрепен от премиера Дейвид Камерън, опита да обвини Хан в симпатии към радикалния ислям.

В емоционална реч след обявяването на официалните резултати Садик Хан обеща да бъде кмет на всички жители на Лондон и да работи с всички сили за подобряването на живота на всеки жител на Лондон, независимо от неговия произход.

"Благодаря, Лондон. Лондон е най-великият град в света", обяви той. 

"Толкова се гордея с нашия град. Трогнат съм от надеждата и вярата, които ми дадохте. Искам да благодаря на всеки един лондончанин за това, че направи възможен днешния ден", допълни новият кмет на Лондон. 

Садик Хан е роден в пакистанско семейство, емигрирало във Великобритания. Отраства с шестте си братя и сестри в общинско жилище в Тутинг, популярен квартал в Южен Лондон.

Баща му е бил шофьор на автобус, а майка му - шивачка. В ученическите си години е искал да учи дентална медицина, но един от учителите му забелязал дарбата му да води словесни дуели и го насочил към правото. Така той става адвокат, специализира права на човека и в продължение на три години е председател на неправителствената организация "Либърти".

На 15 години се присъединява към Лейбъристката партия. През 1994 г. е избран е за общински съветник в Уандзуърт, в Южен Лондон, и заема поста до 2006 г.

Консервативната партия и Шотландската национална партия са големите победители в регионалните избори във Великобритания. 

Шотландската национална партия отбеляза историческа победа на изборите за нов шотландски парламент, но не успя да спечели мнозинство. Въпреки това успехът ще даде на шотландските националисти втори шанс да поискат свикване на нов референдум за независимост.

Все пак вотът не дава ясни индикации за настроенията на британците преди референдума за оставане в Европейския съюз, въпреки че позициите на премиера Камерън изглеждат стабилни, тъй като Зак Голдсмит водеше активна кампания против членството в ЕС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

41

El Commandante

09.05 2016 в 01:53

Oooне, съвършено невярно, Александър Прохоренко-check it out, е така се умира геройски.....

77927

39

El Commandante

09.05 2016 в 00:57

полковник, екстра е, само не мога да се съглася с тая част:

"But they died just like heroes "

Американците в Корея а и във Виетнам са си умрели като кучета, нема кво да се лъжеме....

77927

37

El Commandante

08.05 2016 в 23:52

Професор Балкански разбира от хубава музика, поздрав:

And I suffer premonitions
Confirm suspicions
Of the holocaust to come
The wire that holds the cork
That keeps the anger in
Gives way
And suddenly its day again
The sun is in the east
Even though the day is done
Two suns in the sunset
Hmmmmmmmmm
 
X

Подкастът на OFFNews