Либийският режим заразил със СПИН децата, за които бяха обвинени българските медици

Служители на Кадафи заразили със СПИН децата,

ОFFNews 05 ноември 2016 в 12:13 32087 3

Двама високопоставени служители на режима на Муамар Кадафи са заразили със СПИН децата в болницата в Бенгази, заради които бяха обвинени българските медицински сестри, съобщава АФП, цитирана от БТА.

Това става ясно от записки в тефтер на бившия премиер на Либия Шукри Ганим, намерен след смъртта му през 2012 г. Ганим, който е министър-председател на арабската република между 2003 г. и 2006 г., а впоследствие и петролен министър, разказва случая със съдебния процес срещу българските медици и палестинския лекар, които прекараха близо 10 години в затвора по обвинения, че за заразили близо 400 деца с вируса на СПИН, преди да бъдат освободени и да се върнат в България през 2007 г.

Според записките на Ганим през 2007 г. той се срещнал с Мохамед ел Кадар, член на анкетната комисия на Либия, занимаваща се с разследването на освобождаването на медиците ни. Кадар разказал, че по време на разпит шефът на военното разузнаване Абдула Сенуси признал, че заедно с ръководителя на тайните служби Муса Куса са се сдобили с общо 31 епруветки със заразен вирус, четири от които за самия Сенуси, а останалите 27 за Куса. 

Кадар разказвал, че двамата ръководители са инжектирали общо 232 деца с вируса, като те не са били от Бенгази, а са докарани от болница от близкия до Триполи град Танджури.

От АФП отбелязват, че е възможно да става въпрос за отмъщение към източния град, разбунтувал се срещу режима на Кадафи. 

Муса Куса живее в изгнание в чужбина. Абдула Сенуси бе екстрадиран през септември 2012 г. от Мавритания, където бе потърсил убежище след падането на режима на Кадафи, в Либия, където ще бъде съден, пише БТА.








Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12128

3

Minddestruction

05.11 2016 в 15:09

Ако това е истина, то:
- Либия трябва да плати компенсации на българските м. сестри
- Либия трябва да върне парите от дълга към България, които България опрости (400 милиона долара, по 70 милиона за сестричка).
- Французите трябва да се извинят за ролята, която играха.
- Сестрите трябва да се извинят за това, което са правили - така наречените "други обвинения", които "отпаднаха" след като парите бяха дадени.

Само че това няма да стане. Т.е. сме свидетели на поредно действие от мръсна игра.

12135

1

jackotsenkite

05.11 2016 в 12:29

Няма такава лъжа.
Инцидентът с медиците ни смърди безобразно.
Прокурорът и и другите "офицялни" лица които измъчваха медиците ни , в последствие станаха част от бунта срещу Кадафи....
 
X

Да помогнем на украинските деца!