Легализирането на канабиса ще налее 1 млрд. паунда в бюджета на Великобритания

На Острова правят първи стъпки в легализирането на наркотика

OFFNews 08 март 2016 в 11:28 6904 2

Снимка sxc.hu

1 млрд. британски паунда само за година ще влязат в хазната на Великобритания, ако легализира употребата на канабис. Това сочи експертен доклад, изготвен от учени, специалисти в областта на наркотика и полицейски шефове.

Изследването ще оформи тезата и начина на водене на политика от Либералите на Острова. Тази седмица те ще проведат конференция, на която ще бъде обсъден именно този доклад.

По данни на доклада Великобритания единствено ще спечели от легализирането на канабиса.

Как би изглеждала политиката за марихуаната, ако се води по този доклад, според британското издание Independent:

- Навършилите пълнолетие ще могат да употребяват канабис, който ще купуват от специализирани обекти, подобни на тези в американските щати Колорадо и Орегон.

- Домашното отглеждане също ще бъде легално, но само за лично ползване. Промотирането, рекламирането и продажбата на домашен продукт ще бъде забранена.

- Цената, видът и разпространението на марихуаната ще са под държавен контрол чрез създаването на нов регулатор.

- Производството и продажбите ще бъдат облагани с данъци, което ще налива около 1 млрд. паунда на година в бюджета на Острова.

Според експертите, изготвили доклада, легализирането на марихуаната ще доведе до спад на престъпленията, свързани с нарткотици, и ще намали вредните ефекти от употребата им.

Дебатът за легализирането на марихуната във Великобритания бе отворен миналата година от бившия здравен министър от Либералната партия Норман Ламб. Той създаде комисия, която излезе с тезата, че легализирането и контролът са най-добрият начин за намаляване на риска от злоупотреба.

"Политиката, която се води към наркотиците, е единствено плод на предубеждения, която игнорира публичното и научното мнение", пишат в доклада си експертите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови