Кремъл: Комисията в НС за намеса на Русия в България е нелеп цинизъм

OFFNews 26 февруари 2016 в 11:00 8835 82

Захарова

Снимка Министерство на външните работи на Русия

Мария Захарова остро разкритикува създаването на временна комисия за вмешателство на Русия и Турция във вътрешните работи на България

Нелепа ситуация, абсурдно наименование, цинизъм. С тези думи говорителят на руското Външно министерство Мария Захарова коментира на редовния си брифинг вчера създадената в българския парламент комисия за установяване имало ли е намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България.

Историята наистина познава примери за своеобразно вмешателство на Русия във вътрешните работи на България – когато руският войник и пристигал на територията на тази страна с оръжие в ръка, за да се противопостави на фашизма и да освободи своите братя от злото. А по-рано – за да освободи славяните от петвековното иго на същата тази Турция, коментира Захарова.

Който не помни историята, да си освежи паметта, призовава говорителят на руското външно ведомство.

По думите й, остава недоумението какъв е смисълът за пореден път да се търси „ръката на Москва” в държава, чиито поколения са задължени на своите братя за суверенитета си и суверенното си съществуване.

Захарова изразява опасенията си, че подобни парламентаристи могат да поставят в България началото на „неомаккартизъм”.

По думите й цинизмът на случващото се е в това, че „прословутата комисия” е създадена в навечерието на 138-годишнината от освобождаването на България от турско иго.

Захарова е убедена, че всичко това е в дисонанс с планираните и вече проводени празнични мероприятия по повода като изложбата в Държавната Дума на гравюри от Руско-турската война. На откритата преди дни изложба български и руски депутати са се изказали за тесни връзки, дружба и сътрудничество между двата народа, припомни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!