Край на стачката в "Луфтханза"

OFFNews 26 ноември 2016 в 09:34 9650 4

След продължила три дни стачка пилотите на "Луфтханза" прекратиха своята стачка и компанията отново изпълнява полетите си по график, предаде БНР.

Два самолета от София вече са излетели за Мюнхен и за Франкфурт, а по-късно още три полета на немската фирма до Франкфурт и Мюнхен също ще потеглят.

Това се случва, след като профсъюзът на пилотите "Кокпит" обяви, че не приема предложеното увеличение на заплатите с 4 процента. Оттам обещават, че при бъдещи стачки ще предупреждават 24 часа по-рано.

Пилотите искат 22% увеличение на заплатите до април 2017 г. със задна дата - за пет години назад, защото според тях "Луфтханза" печели много добри пари, а заплащането им си седи същото.

Авиокомпанията предложи увеличение на заплатите с 2,5% в рамките на шест години - до края на 2018 г., но според синдиката на пилотите предложението се равнява на замразяване на заплатите.

Споровете между пилотите и авиокомпанията продължават от април 2014 г. През последните дни "Луфтханза" отмени редица полети, в това число от и до София.

Синдикатът „Кокпит” представлява 5400 пилоти и помощник-пилоти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови