Конституционният съд на Австрия обяви изборите за президент за невалидни

OFFNews 01 юли 2016 в 14:58 3537 3

Конституционният съд на Австрия обяви изборите

Конституционният съд на Австрия обяви резултатите от проведените през май президентските избори за невалидни.

„Изборите са основа на нашата демокрация“, заяви председателят на съда Герхард Холцингер по повод присъдата на магистратите, коментирайки, че опазването на тази основа е „първо задължение“ на представлявания от него орган.

„Решението, което сега ще обявя, не прави никой губещ и никой победител. То служи само на една цел: да засили доверието в нашата правова държава и по този начин – в нашата демокрация“, обясни Холцингер.

Жалбата в съда беше внесена от Австрийската партия на свободата, чиито кандидат Норберт Хофер загуби втория тур на изборите с разлика от едва 1 %, или около 31 хил. бюлетини. Очаква се новите избори за държавен глава на Австрия да се проведат през септември или октомври тази година.

Президентските избори в Австрия станаха пословични, след като вотът беше обърнат след преброяване на подадените по пощата бюлетини. По този начин независимият кандидат Александър Ван дер Белен спечели изборите и така предотврати възможността Норберт Хофер да стане първият крайнодесен държавен глава на страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

3

El Commandante

01.07 2016 в 20:43

Респект за Австрия!
Никога не съм си мислел че подобно нещо е възможно...

13709

1

Маргарит

01.07 2016 в 15:08

Това беше абсолютно очевидно фалшифициране на избори, но учудващото е, че се намери съд в Европа, който да признае подобен род фалшификации.

Ставам (луд) фен на Австрия!

ПП. Разбира се, България може само да гледа как някакви си австрийци си провалят бъдещето като отменят избора на 'правилния' президент.
Пък нашия си го назначаваме, барабар с чембер по челото за добре дошъл.