Конгресът отхвърли вето на Обама и разреши съдебни дела срещу правителството на Саудитска Арабия

OFFNews 29 септември 2016 в 09:06 4786 5

Снимка Reuters

Конгресът на САЩ отхвърли ветото на президента Барак Обама срещу законопроект, който разрешава близките на загиналите при атентатите на 11 септември 2001 г. да съдят правителството на Саудитска Арабия.

Камарата на представителите преодоля ветото с 348 гласа срещу 77, часове след като Сенатът го отхвърли с 97 гласа срещу един. Това позволява Закона за правосъдие срещу спонсорите на тероризма (JUSTA -Justice Against Sponsors of Terrorism Act) да влезе в сила.

Това беше първото вето на Обама по време на президентския му мандат. Президентът заяви категорично, че Конгресът е направил грешка с приемането на законопроекта, а преди гласуването Белият дом предупреди, че отхвърлянето на ветото може да има "разрушителни последици". След като то стана факт, говорителят на Белия дом Джошуа Ърнест го нарече "позор".

15 от 19-те атентатори на 11 септември, причинили смъртта на 3000 души, са саудитски граждани. Отговорността на Саудитска Арабия - съюзник на САЩ - обаче никога не е била доказана, отбелязва AFP.

Движението на законопроекта чувствително охлади отношенията между Риад и Вашингтон. Това бе забелязано и при посещението на американския президент в Саудитска Арабия тази пролет.

Обама коментира, че сега и други държави биха могли да предявяват обвинения срещу американски военни. Това е опасен прецедент, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

5

Black Hex

29.09 2016 в 13:47

На 23 септември 2016 президентът Обама налага вето на този закон. Съображенията му са, че този законопроект "ще нанесе изключителни вреди на интересите на САЩ и на националната безопасност на страната".

10538

4

Black Hex

29.09 2016 в 13:42

На 18 Май 2016г Сената приема закон, с който жертвите от 9/11 могат да подават съдебни искове срещу правителството на СА.
Пикантна подробност е че "онези 28 страници" от близо 800 страници доклад на специалната комисия продължават да бъдат засекретени и единственото, което може да бъде "прочетено" от тях са... няколко препинателни знака.
Така или иначе с приемането му администрацията на Обама излиза с изявление, че "президентът Обама ще наложи вето". Което изявление от своя страна почти съвпада с изявлението на Правителството на СА, че "ще разгледа и предприеме действия за освобождаване от 750млрд. дългови инструменти на САЩ".

10538

3

Black Hex

29.09 2016 в 13:33

На 12 Май 2016 е медийно озвучено изказването на John F Lehman, инвестиционен банкер и бивш Navy secretary (с ранг на министър)в администрацията на Рейгън, в което той дословно казва: “There was an awful lot of participation by Saudi individuals in supporting the hijackers, and some of those people worked in the Saudi government,”
Той говори и за едни 5 държавни чиновници на СА, за които са имали повече от едно доказателства за съпричастността им и роддръжката на атентаторите, но "поради една или друга причина не са им повдигнати обвинения." и "Затова е крайно необходимо да се разсекрети целият доклад, за да станат ясни връзките и зависимостите на отделните страни в това дело.
Особено внимание обръща на "The diplomat, Fahad al-Thumairy, who was deported from the US but was never charged with a crime, was suspected of involvement in a support network for two Saudi hijackers who had lived in San Diego the year before the attacks."

21668

2

Руслан

29.09 2016 в 10:12

И ко? Бареля поскъпна веднага.

10538

1

Black Hex

29.09 2016 в 10:10

На 2 Май 2016 по NBC John Brennan, бивш личен съветник на Обама по въпросите на борбата с тероризма и настоящ шеф на ЦРУ, заяви в прав текст, че САЩ НИКОГА, никога, ама НИКОГА не е трябвало да разсекретява части от доклада на специално създадената комисия за разследване на събитията от 9/11 определени по-късно като "терористични актове".
Тук отварям една скоба и дебело ще подчертая, че за терористична атака от тази комисия е определено и срутването на сграда 7 от комплекса! И за нея също са изплатени обезщетения от застрахователите.
Сграда 7 се намира през една сграда от двете кули и никога не е била обект на удар със самолет.
Парадокса е, че сградата между нея и двете кули е незасегната от срутването на кулите. Стига толкова, затварям скобата.
 
X

Да помогнем на украинските деца!