Кое е момичето, което се изправи срещу неонацистите

OFFNews 05 май 2017 в 12:21 12875 8

Има снимки, които избухват, превръщат се в символи, разказват собствена история. През последните дни в социалните мрежи масово се споделя кадър от Чехия, на който момиченце е застанало смело с благ, но решителен поглед срещу краен националист срещу нея.

ББС разказа за нея. Тя е 16-годишна скаутка. Казва се Луси Мусликова и казва, че изобщо не се страхува от скинарите и неонацистите и призовава повече млади хора да застанат решително срещу фашизма.

Луси, която учи кино и анимация в чешкия град Бърно, бе заснета застанала срещу демонстрант с бръсната глава. Случката е от 1 май, който се почита с шествие от неонацистката Работническа партия за социална справедливост в Чехия.

"Не се изплаши", заявява Луси в разговор с репортер на ББС от училището, в което учи.

Тя обяснява, че е отишла на контрапротест срещу скинарите, защото "все някой трябва да промени нещата".

"За мен има смисъл да се опитам да променя света, който ме заобикаля", казва момиченцето.

Според нея това е работа точно на младите хора като нея.

"Нали на нас ще ни се наложи да живеем с нацистите по-дълго, отколкото по-възрастните генерации. Така че проблемът е основно за нас", смята Луси.

Тя казва и че скинарят срещу нея крещял срещу бежанците и мигрантите. Заставайки срещу него тя му казала, че е дълг на държавите да помогнат на всеки човек, бягащ от военен конфликт и че за хора, изпаднали в такава беда, граници не съществуват.

Неонацистът извадил "солиден" контрааргумент - че Луси ще бъде изнасилена от хората, които защитава.

"Това, от което най-много ме заболя от думите му, бе, че ме нарече "екстремист", че има хора в държавата ми, които смятат антифашизма за екстремизъм. Това е върхът на абсурдността", казва още момиченцето пред ББС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11058

6

piton

05.05 2017 в 15:58

Професоре, определяш 16-годишното момиче като "вредно създание, предало собствената си раса". Сещам се за Хитлеровия националсоциализъм, в който основно място заемат теориите за превъзходството на немската раса и расовата чистота. Какво подкрепяш - учението за националното и расово разделение на Хитлер или учението за класовото разделение и интернационализъм на Ленин и Сталин? Или подкрепяш нещо сборно от двете учения ...

12416

3

IBL IBL

05.05 2017 в 13:08

Ама интересното е, че пък днес директивата се спазва масово и навсякъде статиите към тоя цирк са пълни с едни поезии, една фееричност. Ша ревна. :D

23293

2

Стефан

05.05 2017 в 13:03

Що нямаше снимки на момичетата от Киев, Донецк, Одеса, които наистина се изправиха срещу побеснели въоръжени фашисти, и бяха убити от тях? Изгорени живи?
Ми някъв гламур на тинейджърка, която "учела кино", по времето, когато трябва да учи общообразователни предмети? И "смело се е изправила", защитавана от тежковъоръжени полицаи.
Жалка пропаганда.

15256

1

mendi

05.05 2017 в 12:42

Направо се разревах!
Ако на някой не му изнася нещо - кръщава го "фашизъм" и готово!