Кюрдите и иракската армия превзеха два града до Мосул

OFFNews 23 октомври 2016 в 14:50 7309 3

Снимка AFP

Кюрдски жени бойци.

Иракските кюрди превзеха град Башика, близо до Мосул, от "Ислямска държава", съобщи ТАСС, откъдето допълват, че редовната иракска армия пък е влязла в градчето Тел Кайф.

Тел Кайф е на 5 километра северно от Мосул, като по предварителна информация при въздушен удар там е загинал и заместник-наместника на Мосул от ИД. Вчера падна и град Бартела.

Мащабната сухопътна и въздушна операция срещу "Ислямска държава", която превзе втория по големина град в Ирак преди две години, започна на 17 октомври. В нея участват 60 хиляди души - редовна иракска армия, кюрдски пешмерги, полицейски части, американски специални части, шиитски милиции и сунитски племена. В ударите срещу джихадистите участват и самолети от водената от САЩ коалиция, както и Русия.

Според известните данни в града има към 6 хиляди терористи.

Турски войски не са се включили в офанзивата, тъй като премиерът на Ирак се обяви твърдо против това. Турция настоява да участва в освобождаването на Мосул, за да съблюдава разпределението на баланса на силите в региона след това и от потенциалния бежански поток.

Въпреки това засега Анкара не смята да праща жива сила в атаката над Мосул, в която участват бойци, обучени в Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

2

Лопе де Вега

23.10 2016 в 17:30

Някой наясно ли е, че там се очертава нов (стар) дълготране конфликт? След окончателното прогонване на ИД от тези земи ще започнат опити за създаването на самостоятелна кюрдска държава. Добре въоръжени, натрупали опит, изключително маотивирани, кюрдите няма да се успокоят. Мисля, че ще воюват за независимостта си. Ако намерят подкрепа това ще бъде дългогодишна война без победители. Доколкото Сирия и Ирак не са сериозен проблем, Турция ще поеме основната тежест в тази война.

Аз лично съм за свободна и независима кюрдска държава!

Поздрав!