Ким плаши американската армия с нова ракета

OFFNews 24 август 2016 в 09:14 5187 0

Северна Корея отново изстреля балистична ракета, която падна в Японско море. Смята се, че това е очевиден знак на протест срещу започналите преди два дни военни учения с участието на южнокорейски и американски войници, предадоха световните агенции.

Ракетата е била изстреляна рано сутринта от подводница край крайбрежния град Синпо. Тя е летяла около 500 километра, съобщи южнокорейската армия.

Пробегът е силно притеснителен. Пхенян досега не е демонстрирал подобни възможности. По-рано тази година севернокорейската армия изстреля две ракети от подводници, но те експлодираха във въздуха, изминавайки не повече от 30 км. 

Японският премиер Шиндзо Абе обяви, че севернокорейската ракетата е навлязла в зоната на противовъздушната отбрана на Япония и определи действията на Пхенян сериозна заплаха за сигурността на целия регион.

В момента в региона по суша и вода се провежда традиционното учение "Улчи фрийдъм" на армиите на Южна Корея и САЩ. То представлява симулация на отблъскване на нападение от КНДР. В тренировките участват 75 000 войници.

Севернокорейският диктатор Ким Чен Ун реагира остро срещу учението, а Корейската народна армия обяви, че е готова да нанесе превантивен удар в отговор на учението, което всяка година повишава напрежението на Корейския полуостров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови