Канадският премиер изнесе на журналисти урок за квантовия компютър (видео)

OFFNews 16 април 2016 в 14:57 7474 5

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо обясни на журнлисти какво е квантов компютър.

Това стана по време на пресконференция в Института по теоретична физика във Ватерло, където Трюдо обеща правителството да отпусне 50 милиона долара през следващите 5 години.

След официалната част канадския премиер даде думата на журналистите, за да задават въпросите си. Тогава един от репортерите решава да се пошегува и да попита Трюдо какво са квантовите компютри преди да зададе истинския си въпрос - за мисията на Канада срещу "Ислямска държава".

"Щях да ви помоля да обяснят квантовите компютри, но ... кога очаквате канадската мисия срещу Ислямска държава да започне отново? И нищо ли не правим междувременно?", попитал един от журналистите.

Изненадващо обаче Трюдо започва да отговаря на въпроса за квантовите компютри: "Добре, много просто. Нормалните компютри работят с ...", каза той, но публиката го прекъсва с аплодисменти. Канадският премиер обаче продължава с обяснението си.

"Не, не, не ме прекъсвайте. Когато излезете от тук, ще знаете повече", каза той и продължи: "не, някои от вас ще знаят много по-малко за квантовите компютри", визирайки студентите в залата.

"Обикновените компютри работят така - или има ток по жицата, или не - 1 или 0, те са двоични системи. Това, което позволява квантовото състояние, е в един бит да се събере много по-комплексна информация. Обикновеният компютърен бит е или 1, или 0, включен или изключен. Квантовият компютър може да бъде много по-комплексен, защото нещата могат да бъдат едновременно частица и вълна, и несигурността около квантовите състояния ни позволява да вкараме много повече информация в по-малък компютър. Така че това е вълнуващото за квантовите компютри", обяснява канадският премиер.

След това Трюдо предупреждава хората в залата да не го оставят да продължава да говори по тази тема, защото има опасност да останат там цял ден.

Ето и видео от обяснението на канадския премиер:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови