Камерън: Великобритания ще затъне в рецесия, ако напусне ЕС

OFFNews 23 май 2016 в 16:29 3824 6

Камерън: Великобритания ще затъне в рецесия, ако напусне ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че Великобритания ще затъне в "собственоръчно предизвикана" рецесия, ако гласува за напускане на Европейския съюз на референдума на 23 юни, предаде Асошиейтед прес.

По думите му, изборът да се напусне 28-членния съюз ще бъде "саморазрушителна опция" за Великобритания.

Камерън каза това, след като британското министерство на финансите публикува анализ, предупреждаващ за продължителна рецесия и очаквана загуба на до 820 000 работни места, ако гласоподавателите гласуват за излизане от Евросъюза.

Освен това според анализа напускането на ЕС ще доведе до спад на цените на жилищата с 10 до 18 процента и ще предизвика необходимост от повече държавни заеми.

Вчера Камерън предупреди гласоподавателите, че ще се изправят пред по-високи цени на храните, ако страната реши да напусне ЕС на референдума на 23 юни, съобщи Ройтерс.

Независими проучвания сочат, че излизането от ЕС ще се отрази на стойността на британската лира, което ще направи вноса по-скъп и цените в магазините ще се повишат, посочи в изявление Камерън.

Предупреждението се съдържа в правителствен анализ за краткосрочните последици за британците от излизането на Великобритания от ЕС.

Според документа средните седмичните разходи за храни и напитки на едно семейство ще се повишат с 3 процента или 120 британски лири (174,06 долара) годишно, а разходите за дрехи и обувки ще нараснат с 5 процента или 100 британски лири годишно.

Подкрепящите излизането на Великобритания от ЕС обаче оспорват анализа, заявявайки, че протекционистката политика на ЕС вдига цените.

По-късно днес се очаква европейският комисар за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари, британецът Джонатан Хил, да предупреди, че Лондон ще бъде изправен пред търговски бариери, ако напусне ЕС и неговия единен пазар. Изказването му, цитирано от Ройтерс, ще бъде направено пред студенти в Лондонското висше училище по икономика тази вечер

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

5

Идеята за Брексит е нищо повече от тази за Грексит.
Т.е. опит за изнудване на другарчето.
Сега се чудят как да спасяват положението.
 
X

Подкастът на OFFNews