Как хората в индийските села живеят без пари

ОFFNews 17 ноември 2016 в 16:00 11043 0

Правителството на Индия спря от употреба банкнотите от 500 и 1000 рупии като част от мерките за ограничаване на избягването на данъци и нелегални приходи.

Премиерът на страната Hapeндpa Moди даде изявление, че ще бъде безкомпромисен в борбата с корупцията, укриването на данъци и финансирането на тероризма. 

От миналата седмица най-високономиналните банкноти вече са незаконно разплащателно средство. В тяхна замяна ще бъдат пуснати в обръщение нови банкноти - от 2000 и отново по 500 рупии.

Правителството съобщи, че банките ще обменят общо 24-те милиарда рупии до края на годината. Клоновете на банките ще предоставят по 4000 рупии на човек, а банкоматите ще отпускат по 2000 рупии на карта на ден. 

Малко след въвеждането на промяната обаче на много места парите в брой свършиха, средствата в банкоматите също бяха изтеглени. Това предизвика хаос в страната и най-вече в малките населени места. Образуваха се огромни опашки от чакащи, като на моменти дори се стигна до сблъсъци пред гишетата и банкоматите.

Репортерът на Би Би Си Санджой Маджумдер разказва как хората в селските райони живеят без почти никакви пари в брой, защото транзакциите са спрени, като предава от провинция Раджастан. 

В 5:00 сутринта в село Кирдола, на 400 километра от столицата Делхи, няма почти никакви хора по улицата, нито на площада, нито в местния магазин за чай.

Тъй като наближава зима, времето е студено и по думите на репортера се усеща "остър студ".

Оживление може да се види само пред местния клон на индийска банка. Там около 50 души чакат на опашка да обменят парите си. Заради студа чакащите са се сгушили един в друг - от едната страна стоят мъжете, от другата - жените. Част от тях дори са започнали разпалването на малък огън.

Местните признават, че парите в брой свършват много бързо и не стигат почти за никого. Голяма част от хората се редят на опашки от дни, за да обменят високономиналните си банкноти.

"Утре е сватбата на дъщеря ми", споделя Джовара Рам, индийски земеделец. "Ние нямаме абсолютно никакви пари, останали вкъщи. Дадох всичко на банката, около 100 000 рупии (1475 долара), това е всичко, което семейството ни има", казва Рам. 

Той чака пред банката всеки ден, но докато дойде неговият ред, се оказва, че парите са свършили.

Около 10:00 ч. едър мъж слиза от скутер и си проправя път през тълпата, за да стигне до входа на банката. 

Това, оказва се, е мениджърът на клона. Той заявява: "Днес ще обработваме само депозити. Няма повече пари в брой за обмяна."

Жена споделя, че кухнята ѝ е празна: "Нямаме нищо за ядене. Надявах се да успея да купя захар, брашно и чай, а сега какво?"

Хората в селото са разгневени на правителството - "Мислите ли, че тук имаме мръсни пари?", питат те. "Ние сме фермери."

Големите площи трябва да се обработват от хиляди работници, но земевладелците нямат пари да плащат, което се отразява пагубно на развитието на района. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови