Кабинетът „Меркел“ одобри пращането на военна сила против ИДИЛ

OFFNews 01 декември 2015 в 14:32 4108 4

Фрегата
Германската фрегата „Саксен“ ще бъде изпратена да поддържа френския самолетоносач „Шарл дьо Гол“.

Германският кабинет одобри днес план за военна подкрепа в сраженията против „Ислямска държава“ в Сирия, съобщи Би Би Си.

Берлин взе решението след призива на френския президент Франсоа Оланд във връзка терористичните нападения в Париж на 13 ноември.

Участието ще се състои в разгръщане на разузнавателни самолети „Торнадо“, самолети цистерни за зареждане във въздуха, един военен кораб и до 1200 военни в региона.

Корабът – фрегатата „Саксен“, ще бъде в подкрепа на френския самолетоносач „Шарл дьо Гол“, който от миналата седмица участва в ударите по бази на ИДИЛ в Сирия.

Германски сили няма да се включват в боеве и само разузнавателната авиация ще минава над райони, контролирани от ислямистите.

Засега се предвижда мисията да продължи една година и да струва 134 милиона евро.

Миналата седмица Германия се съгласи да изпрати 650 войници в Мали в помощ на 1500 французи, които противостоят на джихадистите там.

Преди да започне днешното заседание на кабинета, германският министър на отбраната - Урсула фон дер Лайен, изключи каквото и да било сътрудничество между германските сили и режима в Дамакск.

„Основното е, че няма да има сътрудничество с Асад и няма да има сътрудничество с военни части по негово командване“, каза фон дер Лайен по телевизия ARD.

Решението за принос към военната кампания в Сирия, в жест на солидарност с Франция е голяма стъпка за коалиционното „дясно-ляво правителство“ на канцлера Ангела Меркел, отбелязва Ройтерс.

След Втората световна война германците неохотно са се включвали във военни мисии в чужбина и неотдавна вече веднъж не се съгласиха с пряко въвличане в Сирия.

Досега най-голямото участие на части от Бундесвера в чужбина беше в началото на коалиционните операции в Афганистан, но присъствието им там бързо беше свито до по-малко от 1000 души, припомня Би Би Си.

Около 700 германски войници участваха пък в К-Фор по време на Косовската криза.

В страната се чуват и критики против изпращането на военна сила „без ясна политическа цел“. Все пак 45% от германците подкрепят участието, докато 39 процента са против, сочат публикувани днес социологически данни. Но 71 на сто се безпокоят, че стъпката ще повиши опасността от терористични актове в Германия.

Очаква се утре долната камара на германския Бундестаг да гласува за разполагането на силите.

Британският парламент също ще гласува тази седмица по въпроса за присъединяването към въздушните удари в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови