Израел прекратява работата си с ЮНЕСКО, Япония спира финансирането

OFFNews 14 октомври 2016 в 14:23 16801 16

Израел обяви, че прекратява сътрудничеството си с ЮНЕСКО, а Япония спира временно финансирането за организацията. 

Израел се обяви срещу резолюция на ЮНЕСКО, според която Храмовият хълм в Йерусалим няма връзка с евреите и хълмът, където е джамията Ал-Акса - второто по святост за мюсюлманите място след Мека, е единствено ислямски свещен обект.

"Абсурдният театър в ЮНЕСКО продължава. Днес организацията взе още едно налудничаво решение, според което народът на Израел няма връзка с Храмовия хълм и Стената на плача", заяви израелския премиер Бенямин Нетаняху. 

В Туитър той разпространи и саркастичен коментар, гласящ: "Какво следва? Решение на ЮНЕСКО, което отменя връзката между фъстъченото масло и мармалада? Между Батман и Робин? Между Рок и рол?". 

Израелският министър на образованието Нафтали Бенет пък обвини ЮНЕСКО в "непосредствена подкрепа за ислямисткия тероризъм" и обяви, че израелската комисия за ЮНЕСКО прекратява "всичките си професионални дейности с международната организация".

В същото време Япония замрази финансирането си за ЮНЕСКО за 2016 г., след като организацията реши миналата година да включи документи за клането в китайския град Нанкин от 1937 г. в програмата си "Световна памет".

По предложение на Китай в списъка на програмата за защита на световното документално наследство миналата година бяха включени архивни материали за разправата на японската армия през 1937 г. след щурма на Нанкин, който тогава е китайска столица. Тогава японското министерство на външните работи заяви, че представените от Китай документи изопачават историята и са едностранчиви. Токио признава факта за масовите репресии в Нанкин, но настоява, че за броя на жертвите няма потвърдени данни и по въпроса има различни мнения и затова е нередно да се признават само документи, отразяващи позицията на Пекин.

Япония трябваше да внесе около 3,85 милиарда йени (37 милиона долара) в ЮНЕСКО през 2016 г., което е около 9,7 процента от бюджета на организацията.

От японското външно министерство обявиха, че страната иска да разбере дали ЮНЕСКО се придържа към основополагащата си цел да насърчава мир по света чрез образование. Япония ще реши кога да извърши плащането, след като се увери, че ЮНЕСКО работи съгласно заложените в устава ѝ цели. 

Не е определен краен срок, в който Япония ще трябва да направи плащането, но ако не го стори, това може да ѝ коства правото на глас в организацията.

През 2011 г. от финансирането на ЮНЕСКО се отказаха САЩ, Канада, Израел и други страни в протест срещу приемането на Палестина в организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13924

18

ScrewIslam

15.10 2016 в 13:40

Левичарите и мюсюлманите в тандем отдавна са превзели международните институции. Сегашната скандална ситуация с ЮНЕСКО е поредният пример. Бокова е направила реверанс на мюслитата като е затрила миналото на Израел. Нищо ново.
В ООН редовно правят същото. Осъждат и бойкотират Израел, че се защитава от ислямския терор и финансират така наречените бежанци, които се представят за страдалци докато си пращат децата да взривяват израелците в градския транспорт.
Здравият разум е изгубил пиар битката с левичарите-паразити. Обаче видов ден ще дойде. Рано или късно. Жалко, че още не сме видели нов Чърчил. Чакам с нетърпение да се появи на световната сцена.