"Избиват ни като животни." Войната на един президент с наркокартелите

ОFFNews 08 декември 2016 в 15:48 23261 7

Снимка Даниел Берехулек

Носителят на "Пулицър" и на редица други престижни международни награди за фотография Даниел Берехулек документира жестоката война на президента на Филипините Родриго Дуетрте срещу наркокартелите. Снимките и разказът му бяха публикувани вчера във в. "The New York Times".

Смъртта звучи в отчаяните ридания на току-що овдовяла съпруга. Чуват се полицейски сирени. Дъждът в Манила бие по гърба на Ромео Торес Фонтанила. 37-годишният мъж е застрелян. Свидетели казват, че куршумите дошли от двама мъже на мотор.

Берехулек е във Филипините от 11 дена. Това е 17-ото убийство, на което се отзовава. Дошъл е в страната, за да покаже отблизо войната на президента срещу наркокартелите. Дутерте е на власт от 30 юни. Оттогава до днес полицията е убила 2000 души, обвинени в разпространение, употреба на наркотици или връзка с картелите.

За 35 дни в страната фоторепортерът снима 57 убийства.

Смъртта е навсякъде - на тротоара, на железопътните линии, пред двора на девическо училище.

Майкъл Арая е застрелян пред т. нар. "сари сари" - местните магазини за основни стоки. 29-годишният Арая излязъл за цигари и питие за жена си. Не се върнал. Смъртта отново дошла от двама мъже на мотор. Явлението си е спечелило прозвището "езда в тандем".

В съседния квартал "Ривърсайд" окървавена кукла "Барби" лежи до тялото на 17-годишно момиче, убито заедно с 21-годишния си приятел. 

"Те ни избиват като животни", споделя човек, на местопрестъплението, криейки името си от страх.

Берехулек е работил в повече от 60 страни, отразявал е войните в Ирак и Афганистан, прекарва голяма част от 2014 година в Западна Африка в огнищата на ебола. Но това, което вижда във Филипините, отвъд жестокостта, която е видял. Полицията застрелва безцеремонно всеки заподозрян. Приема буквално призива на Дутерте: "Избийте ги всички".

В събота президентът на Филипините сподели, че бъдещият му колега Доналд Тръмп го е подкрепил, като казал, че води войната срещу наркотиците "по правилния начин".

Отвъд тези убийства, от 1 юли насам полицията в страната е преброила още 3 500 неразкрити.

Главите на някои от телата са опаковани в кухненско фолио, при други трупове се откриват картонени етикети, на които пише, че са дилъри или наркомани.

Операцията е наречена от правителството "проектът Токханг". Токханг означава "почукай и пледирай". В богатите квартали на Манила полицаите учтиво чукат на вратите и раздават брошури, в които са описани последиците от разпространението на наркотици върху икономиката. В по-бедните униформените проверяват набързо тийнейджъри и мъже на улицата, арестуват ги, а понякога ги убиват. 

Полицията е минала през 3.57 милиона домакинства. Повече от 727 600 употребяващи наркотици и 56 500 дилъри са хвърлени в препълнените вече затвори. В един от тях фоторепортерът вижда затворници, които спят къде ли не, включително на баскетболното игрище. Историите им се разминават драстично от официалната версия за задържането им. Разказват ги роднини и приятели.

Майкъл Арая не е единственият убит пред "сари сари".

Бенджамин Висда празнува празник, последният в живота му. Излиза да купи още нещо. 8 души го сграбчват. 20 минути по-късно тялото му е изхвърлено пред полицейския участък. Полицаите твърдят, че опитал насила да вземе пистолета на офицер. Видеокадрите разказват друга история: мъжът е качен насила на мотор, между двама мъже. Откарват го някъде. После тялото е изхвърлено.

Същата вечер е открит още един труп. Мъжът е на 51 години. Вдовицата - Нели Диаз, споделя, че преди взимал наркотици, но с идването на власт на Дутерте се променил.

В семейство Диас има 9 деца. Най-голямото е на 19 - Дж. Р. Той разказва за мъж, дошъл с мотор, разбил вратата им и нахълтал в дома с още двама мъже. Единият опрял пистолет в главата на 15-годишния му брат, другият - в главата на баща им.

Третият държи парче хартия. 

"Довиждане, приятелю", казал убиецът на бащата. Стрелял. Стрелял още два пъти, за всеки случай.

На излизане тримата се смеят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

7

косата

20.02 2017 в 13:03

Скоро и у нас, както е тръгнало в държавата, собственост на мафията.

12796

5

Draven Filosoff

09.12 2016 в 08:10

За мен единствено за дилърите е оправдано. Вярно е че ако някой не си е взел дозата си е потенциален убиец, но има и други варианти, настаняване в лагери, болници, принудителен труд. Може би това е начина радикално да се реши един проблем с който обществата се борят от години.

10523

4

spongi

08.12 2016 в 19:31

Като гледам, че в момента на Паткан резултата му е + 11 на -5, не ми се иска да вярвам, че всеки трети в България е наркоман, или дилър......но изглежда, че трябва да повярвам, за съжаление.....иначе подкрепям инициативата на президента.........

12035

2

Тайна

08.12 2016 в 18:04

"Вдовицата - Нели Диаз, споделя, че преди взимал наркотици, но с идването на власт на Дутерте се променил."
Нещо ми подсказва, че полицията много правилно си действа, ама на някой не му изнася, щот му развалят бизнеса. Иначе ако така с магическа пръчка се променяха, само заради идването на власт на Дутерте - "с мед да ги нахраниш", дет викаше баба ми.

13507

1

Клети, клети, клети наркомани и пласьори, нямат си БХК да ги защитава. Но пък, от друга страна БХК издига убийци за човеци на годината??? Обърках се.