Историческо ръкостискане между Обама и Кастро

OFFNews 10 декември 2013 в 16:04 5537 5

Историческо ръкостискане между Барак Обама и Раул Кастро
Историческо ръкостискане между Барак Обама и Раул Кастро

 

Президентът на САЩ Барак Обама се ръкува с кубинския си колега Раул Кастро на възпоменателната церемония за Нелсън Мандела.

Това е безпрецедентен жест между лидерите на двете страни, които са в конфликт от половин век, съобщават световните медии.

Кастро се усмихна на Обама, когато той му подаде ръка, докато отиваше към подиума, за да произнесе реч на възпоменателната церемония за бившия южноафрикански президент Нелсън Мандела.

Двете държави замразиха отношенията си след революцията на Острова на свободата, оглавена от Фидел Кастро. Кубинското правителство напоследък обаче иска да подобри отношенията си със САЩ. Преди година Раул Кастро в свое изказване заяви, че забранени теми между двете страни и те могат да обсъждат дори въпроси като загрижеността на САЩ за демокрацията, свободата на печата и човешките права на острова.

Американският президент се ръкува и с бразилската си колега Дилма Русеф, която имаше противоречия с него във връзка с предполагаем шпионаж на Агенцията за национална сигурност на САЩ, предаде Асошиейтед прес.

По-късно днес американският президент Барак Обама нараче Нелсън Мандела „колос в историята”. 

„Възхваляването на всеки човек е трудно, но още по-трудно е да се възхвалява гигант на историята, който е повел нацията към справедливостта”, заяви Обама в речта си в рамките на церемонията.

В словото си на стадиона в Совето в Йоханесбург Обама нарече Мандела „великан на справедливостта", но отбеляза, че много лидери по света са изразявали солидарност с неговата борба за свобода, без обаче да толерират прояви на несъгласие от собствения си народ. Мнозина прочетоха в това скрито послание към кубинския лидер Фидел Кастро.

Дори след смъртта си Нелсън Мандела успя да обедини инакомислещи лидери, подчерта генералният секретар на ООН на церемонията в памет на световния герой на помирението. „Мандела ненавиждаше омразата”, припомни Бан Ки-мун.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови