"Ислямска държава" загуби летището на Мосул

OFFNews 23 февруари 2017 в 14:20 4915 4

Снимка BBC

Иракската армия, подкрепена от водената от САЩ международна коалиция, е превзела летището на Мосул в ключова част от операцията по изтласкването на "Ислямска държава" от западните части на града, предава Би Би Си. 

Операцията е отнела четири часа, а след поражението джихадистите са продължили да обстрелват летището с миномети от вътрешнотстта на града.

Наред с това бойците на групировката са навлезли във военна база в близост до летището, заяви говорител на въоръжените сили. 

Според кореспондент на британската медия пистата е разрушена, но превзетата територия има стойност, тъй като ще позволи отваряне на южните подстъпи към западната част на Мосул.

През януари военните превзеха напълно източната част на града, който е последният бастион на джихадистите в Ирак. Именно в Мосул през лятото на 2014 г. лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади обяви създаването на халифат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10564

2

ultra-73

23.02 2017 в 14:36

Поздравления!!!

42249

1

Denis Rizanov

23.02 2017 в 14:35

Да не го е заложила пред някоя usбанка?
идил нямат авиация и не им трябва летище. просто е. а сега след тази "ювелирна" операция на краваристанците вече няма летище. ако ще се нарича занапред така първо трябва да му се построи писта, и терминал и останалата инфраструктура.
Края на този месец ще се навърши точно 1 година от старта на офанзивата на Мосул. 1 година и още няма изгледи да установят контрол над града.