"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Брюксел

OFFNews 22 март 2016 в 18:15 4751 5

Снимка Reuters

"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Брюксел, при които загинаха над 30 души. Това съобщи свързаната с джихадистите информационна агенция АМАК. 

"Бойци на "Ислямска държава" проведоха бомбени нападения с колани с експлозиви на летище и централна метростанция", се посочва в съобщението на агенцията.

Бойци откриха огън в летище "Завентем", преди няколко от тях да детонират коланите си. В същото време мъченик детонира колана си в метростанцията "Малбек", допълват те. 

Информационната агенция АМАК получава съобщения директно от "Ислямска държава" и действа като новинарска агенция на групировката. 

По-късно от ИДИЛ пуснаха и официално изявление, в което пое отговорност за атаките. 

„Тайна клетка от войници на Халифата извърши атака срещу кръстоносеца Белгия, която се бори срещу исляма и мюсюлманите“, се казва в изявлението.

Два взрива избухнаха в залата за заминаващи на международното летище "Завентем" в Брюксел около 8.10 часа местно време. Малко след това други два взрива избухнаха в метрото на белгийската столица.

По данни на властите загиналите след взривовете на летището са 14, а 100 са пострадалите. В метростанция "Малбек" жертвите са 20, а ранените са около 130. Точният брой на загиналите и ранените все още се уточнява. 

След атентатите в Белгия беше обявен тридневен национален траур. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови