Исландският премиер не подал оставка, а напуснал за неопределено време поста си

OFFNews 06 април 2016 в 13:47 3436 4

Премиерът Сигмундур Давид Гунлаугсон и съпругата му Анна Палсдотир

Премиерът на Исландия Сигмундур Давид Гунлаугсон не подал официално оставка, а се оттеглил временно от поста си след скандала около "Досиетата от Панама". Това съобщиха от администрацията на премиера, цитирани от ТАСС.

Заместникът на Гунлаугсон обяви вчера, че след като първоначално е поискал от президента на страна Олафур Рагнар Гримсон да разпусне парламента, но е получил отказ, премиерът хвърли оставка. 

В днешното съобщение обаче се посочва, че Гунлаугсон се е оттеглил за неопределено време, но официално не е подал оставка, и продължава да изпълнява задълженията си на председател на управляващата Прогресивна партия. 

Временно на поста му ще застане неговият партиен заместник - министъра на риболова и селското стопанство Сигурдур Инги Йохансону.

В съобщението се казва още, че премиерът Гунлаугсон не иска предсрочни избори, защото "те биха попречили на правителството да завърши редица важни реформи във финансовия сектор на страната за преодоляване на последиците от банковия срив през 2008 г.". 

От администрацията на премиера потвърждават, че той се е срещнал с президента на страната вчера, но само бил изказал хипотеза, че в бъдеще може да го помоли да разпусне парламента.

Разпускане на парламента обаче може да поиска и опозицията, откъдето вече обявиха, че искат вот на недоверие след разкритията в "Досиетата от Панама". Четирите опозиционни партии имат обаче само 25 депутати в 63-местния парламент. 

Според изтеклите документи Сигмундур Гунлаугсон и съпругата му са придобили офшорната компания Wintris през 2007 г., базирана на о. Тортола – най-големия от Британските Вирджински острови. Той не е декларирал участие в компанията през 2009 г., когато влиза като депутат в парламента. След 8 месеца продава дяловете си в Wintris - 50% - на съпругата си за 1 долар.

Премиерът обаче е имал генерално пълномощно, което му е дало правата да се разпорежда с компанията без ограничения на правомощията.

Разкритията предизвика бурно възмущение и масови протести в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!