Ирак забрани алкохола

OFFNews 24 октомври 2016 в 11:43 3846 2

Парламентът в Ирак одобри закон, който забранява вноса, произвеждането и продаването на алкохол, предаде "Гардиън".

При нарушение законът предвижда глоба от 25 милиона иракски динера, което се равнява на 17 000 паунда. 

Ислямът забранява консумацията на алкохол, но досега в големите градове на Ирак винаги се е продавал легално, главно в магазини, от които пазарува християнско население. 

Парламентът съобщи за забраната на сайта си, но не даде информация за това с колко гласа е приет. 

Християнски депутат в иракския парламент коментира, че законът е несправедлив и не е съобразен с конституцията: "Тази забрана е противоконституционна, защото конституцията признава правата на немюсюлмански малцинства и етнически групи, които живеят заедно с мюсюлманите в Ирак."

Той допълни, че част от депутатите се готвят да внесат обжалване във Върховния съд на Ирак.

Законопроектът е внесен от Махмуд ал-Хасан, представител на най-голямата партия в иракския парламент. В предложението си той се опира на точка от конституцията, която забранява всякакви действия в разрез със законите на Исляма.

Поправката в закона идва в момент, в който Ирак води битка срещу "Ислямска държава" за контрола над град Мосул. Терористите от ИД забраняват употребата на алкохол, като за нарушителите са предвидени брутални наказания.

Иракчани коментират забраната в социалните мрежи и критикуват управляващите в това, че игнорират въпроси, свързани с войната срещу "Ислямска държава", икономическата криза, породена от ниските цени на петрола и корупцията в парламента. 

Въпреки острите критики в обществото, новата поправка има много поддръжници, които приветстват припокриването на законите на Исляма с тези на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

1

Victimized

24.10 2016 в 18:51

Ей , добре че отидоха САЩ да им занесат свобода, демокрация и модерен живот..
Ама никак не оставаме с впечатлението, че след като им занесат свободия, обикновено на власт идват крайни ислямисти които налагат по сурови закони от предшестващите ги диктатори .
Не , няма такова нещо !!