Япония се върна към ядрената енергетика за първи път след Фукушима

ОFFNews 11 август 2015 в 10:03 5082 10

Снимка Reuters

Япония се върна към ядрената енергетика, като включи първи реактор в АЕЦ "Сендай", за първи път от трагедията във Фукушима през 2011 г.

Първи реактор в атомната електроцентрала, на около 1000 км югоизточно от столицата Токио, е започнал работа в 10.30 ч. местно време.

Аварията в АЕЦ "Фукушима I" от най-високата, VII, степен по международната скала за ядрените събития, бе предизвикана от най-силното земетресение в историята на Япония и последвалата го 15-метрова вълна цунами, станали на 11 март.

Рестартирането на реактора стана при спазването на нови стандарти за сигурност, увери министър-председателят Шиндзо Абе.

Той и голяма част от японската индустрия искат реакторите да бъдат включени отново, за да се намалят разходите за гориво, но проучвания на общественото мнение показват, че по-голямата част от хората е против подобно решение след ядрената криза от 2011 г.

Рестартът започна във вторник, а достигането до пълната му мощност ще отнеме няколко дни.

"Сендай" е най-отдалечената АЕЦ от Токио, където демонстранти редовно се събират пред резиденцията на Абе, за да протестират срещу атомната енергия. Сред тях е и Наото Кан - министър-председател по времето на аварията във "Фукушима" - най-жестоката от времето на "Чернобил", 25 г. по-рано.

В навечерието на рестарта няколко стотин души се събраха пред централата на "Сендай" на протест. "Човешкият живот и природата са по-ценни от икономиката", каза един от протестиращите - млада жена - пред национална телевизия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!