И Словакия е застрашена от руската пропаганда

Румяна Керчева 09 юни 2016 в 19:19 6418 16

Министерството на вътрешните работи на Словакия обяви, че руската пропаганда е заплаха за сигурността на страната, съобщи Actuality.sk.

Словакия е поставена пред т. нар. хибридни заплахи, а именно съчетание от традиционни похвати, но и кибернетични и информационни атаки.

В Словакия тези заплахи идват от различни информационни канали, като целят да постигнат дестабилизиране на позицията на страната в евро-атлантическите структури.

„Трябва да вземем мерки за отстраняването на хибридните заплахи, включително и пропагандата“, заявиха от министерството на вътрешните работи за Actuality.sk.

Чехия вече е решила да създаде екип, който да следи пропагандата и то не само тази, идваща от Кремъл.

Словакия също трябва да предприеме действия, заяви Ярослав Над от Словашкия институт за сигурност.

За съжаление „вътрешното министерство не планира сформирането на подобен екип, въпреки че можем да вземем пример от чехите“, заявиха от министерството за Aktuality.sk.

Чехия разкри как действа руското разузнаване в ЕС

Миналата година чешката контраразузнавателна служба BIS разкри в годишния си доклад, че Русия се опитва да създаде нов Коминтерн в страните членки на ЕС, базиран на концепцията на Александър Дугин за неоевразийството, и за целта активира пропагандни и шпионски мрежи в Европа.

Конкретно в Чехия руската агентура разчита не толкова на симпатията на гражданите към политиката на Кремъл, а на негативните нагласи към САЩ, ЕС, НАТО и демократичните ценности, пише в доклада.

Кои са полетата на действие на руските специални служби? Енергетика, пропаганда, влияние сред руската емиграция, влияние сред гражданите на ЕС, за да "симпатизират" на политиката на Кремъл.

Руското разузнаване нанася вреди не само на интересите на Чехия, а и на НАТО и ЕС, категорични са от BIS.

Москва активно работи с руската емиграция, като създава и контролира различни движения и обществени структури в Чехия. Целта е руснаците, лоялни на разузнавателните центрове в Москва, да представят диаспората при различни политически и обществени събития в Чехия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews