Химическо оръжие уби стотици в Дамаск, Асад отрича

Елица Мартинова 21 август 2013 в 16:05 3646 8

Дамаск, Снимка: BBC
Дамаск, Снимка: BBC

Войниците на президента Асад са нанесли мащабна химическа атака, отнела живота на стотици души в Дамаск, твърдят от опозиционните сили. От пресслужбата на правителството обаче отрекоха подобна информация.

Пред Reuters опозиционерите разказват, че рано тази сутрин армията на Асад е нанесла удари с ракети в кварталите Аин Тарма, Джобар и Замалка в Дамаск. Бойните глави са били заредени с газ, които са се оказали смъртоносен за стотици граждани, сред които е имало деца и жени.

Информацията по случая е противоречива. Reuters съобщава за 200 жертви и стотици пострадали, които са приети в болница.

„Много от жертвите са жени и деца. Те пристигат при нас с разширени зеници, студени крайници и с пяна в устата. Това са типичните симптоми при отравяне с нервнопаралитичен газ“, казва пред световната агенция Баян Бакер – сестра в спешното отделение на болницата в Дамаск.

Според източниците на британския ежедневник The Times при атаката са загинали над 600 души, а още стотици са ранени или в неизвестност.

Официалната правителствена телевизия обаче отрича информацията за атаката над цивилни. Според агенция САНА данните са пълна лъжа и с тях опозицията цели напрежението да ескалира.

Световните сили вече взеха отношение по въпроса. Арабската лига, опозицията в Сирия и Великобритания настояват за незабавна проверка на ситуацията в Дамаск.

Активистите в Сирия настояват да се свика спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Британският външен министър Уилям Хейг призова Дамаск да осигури достъп на независимите инспектори на ООН, които най-вероятно ще заминат за Сирия още днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови