Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Хиляди севернокорейци работят при нечовешки условия в Китай

OFFNews 27 май 2016 в 22:39 11676 108

Въпреки забраната на Съвета за сигурност на ООН за търговия и обмен на стоки, услуги и валута, които могат да подпомагат развитието на ядрената програма на КНДР, повече от 50 000 севернокорейци са принудени да работят по света и да даряват близо 80% от заплатите си на т.нар. "фонд за лоялност" към държавата. Така изработените в изключително тежки условия пари отиват директно в държавната хазна.

По-голямата част от принудително изпратените в чужбина гастербайтери работят в Китай - близо 20 000 души. Значителна част от тях работят без обезопасителна екипировка по 12 часа на ден, имат най-много един почивен ден в месеца, нямат здравни осигуровки, хранят се по веднъж дневно. Рискът от трудови злополуки е огромен, а при фаталните инциденти не следва нищо.

Източник на Радио Свободна Азия разказа за условията, при които са принудени да работят стотици граждани на КНДР във фабрики, които шият дрехи за световни марки.

Местните компании, които правят това, са много, но източниците на радиото разказват за условията, при които са принудени да работят стотици севернокорейски граждани във фирмите Mei Dao, Miryong и Phoenix Gold.

"Напоследък става все по-честа практика наемането на евтина работна ръка от граничните райони, които много често са експлоатирани от работодателите си, а получават няколко пъти по-малко заплащане от китайските си колеги" - съобщава източникът на радиото. Отгоре на това, около 80% от заплатите им отиват принудително във "фонда за лоялност" към севернокорейския режим, който пък най-често ги използва за разработване на ядрени оръжия и ракети.

Така действителният доход на работниците от Северна Корея възлиза на по-малко от 100 щ. д. месечно, въпреки че официално получават заплати от около 300-400 щ.д, допълва информационната агенция Yonhap.

Тези "официални" заплати пък са няколко пъти по-ниски от заплатите, които взимат китайските им колеги на същите позиции.

"В повечето случаи принудителната удръжка става още преди парите да стигнат до работниците - китайските фирми, които наемат севернокорейската работна ръка, обикновено изплащат голяма част от надниците директно на КНДР" - продължава източникът на Радио Свободна Азия. Финансовите потоци стигат до Пхенян чрез севернокорейските надзорници, наети в китайските фирми или чрез съмнителни финансови операции.

Тази практика се повтаря при почти всички севернокорейци, изпратени да работят по света и да печелят валута за режима на Ким Чен-ун. Страните, за които има данни, че това се случва, са Русия, Китай, Малайзия, Оман, Либия, Нигерия, Алжир, Екваториална Гвинея, Етиопия и дори Полша, въпреки че страната е част от Европейския съюз. Доскоро в тези страни са били изпращани най-вече строителни работници, но заради икономическите санкции и необходимостта от все повече валута, напоследък КНДР изпраща и висококвалифицирани кадри на гурбет - лекари, треньори, IT експерти, военни специалисти и музиканти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

105

El Commandante

28.05 2016 в 22:51

"привържениците на хард идеологии се израждат в такива лицемери"

Гнездото,Меката, ЛЮЛКАТА на лицемерието и двуличето се намира в УСА.

DJ Fat Boy Kim e пеленаче в сравнение с Госдепа на УСА.

77927

104

El Commandante

28.05 2016 в 22:47

"Верно?"

Ми да.
Щото Професора е хардлайнер-корав като кремик, не го трогват ни сълзи ни пърхане с мигли.
Пък аз съм мека Мария, само някой да ми се разреве и съм дотам.
Тва емпатията майката сийбало...Буда е виновен таа гад!

77927

100

El Commandante

28.05 2016 в 22:35

Ето Принцесата например редовно бива санкционирана от The Big Bad Professor, та се налага аз след това да минавам да и бърша сълзите, ама го понася стоически ):):)
 
X

Да помогнем на украинските деца!