Хакер публикува данните на 20 000 агенти на ФБР

OFFNews 11 февруари 2016 в 12:04 5311 0

Хакер публикува в интернет списък на повече от 20 000 агенти на ФБР и 9000 служители на Департамента по вътрешна сигурност, съобщи Motherboard. 

Заедно със списъка хакерът публикува и съобщението "Да живее Палестина, да живее Газа", както и хаштаг #FreePalestine.

Списъкът включва имена, имейл адреси (много от които не са публични) и длъжностни характеристики и други. Списъкът включва още около 1000 служители на ФБР, осъществяващи разузнавателен анализ.

ФБР отказа коментар по случая и насочи въпросите към Министерството на правосъдието.

Говорител на министерството обяви, че "разследва неоторизиран достъп до система, управлявана от един от нейните отдели, съдържаща информация за служители", но за момента не са открити доказателства за проникване в базата данни с лична информация.

Хакерът се свързал с Motherboard още миналата седмица, като обяви, че се е сдобил с данните, като е примамил служител на отдела да му даде код за достъп до портал, откъдето пък успял да влезе в базата данни. 

Според The Guardian част от данните в списъка не са актуални.

Майкъл Адамс, експерт по сигурността на информацията, който е служил повече от две десетилетия в американска служба за специални операции, отправи критики към правителството на САЩ за това, че не е успяло да защити данните.

Това е поредният пробив в американски правителствени служби. През октомври миналата година хакери успяха да проникнат в имейла на директора на ЦРУ Джон Бренън. Целта на атаката тогава бяха редица висши държавни служители, сред които и шефът на разузнаването Джеймс Клапър. 

Миналата година хакери успяха да изтеглят и данни на държавни служители на САЩ от няколко бази данни. През ноември хакери публикуваха два списъка на служители на правоприлагащите органи от няколко отдела, един от които съдържа около 2300 имена, а друг - почти 1500 имена. 

Не е ясно дали в този случай става въпрос за хакерската група, публикувала данните миналата година - CWA. Самите хакери отричат да са част от групата, макар че именно CWA използва хаштаг #FreePalestine при публикуването на данни, като твърдят, че това е причината да публикуват списъците. 

Не става въпрос само за една атака, а за непрекъсната атака срещу правителството на САЩ, макар че не е известно дали е дело на един или повече хакери, коментира Адамс. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови