Гръцката брегова охрана пука лодки с бежанци, за да се удавят (видео)

OFFNews 22 ноември 2015 в 18:11 22300 35

Кораб на гръцката брегова охрана.

В интернет се появи шокиращо видео на мъж от гръцката брегова охрана, който нарочно пука гумена лодка, пълна с близо 60 бежанци, след което корабът на бреговата охрана отплава и оставя хората да се издавят. За тяхно щастие обаче те са спасени от турците.

Според "Индипендънт" записът е от 12-и ноември в Егейско море, като той е разпространен от турските медии и власти, които са изпратили протестно писмо до гръцката столица. От Атина са започнали разследване по случая.

Това не е първият случай на умишлена повреда на бежански лодки, които след това потъват. От "Human Rights Watch" посочват, че има много подобни случаи, но това е първият документиран такъв и то от страна на гръцките сили на реда.

От началството на бреговата охрана категорично отрекоха негови служители да са постъпвали по този престъпен начин и обявиха, че видеото е измамно и манипулирано, съобщи RT. Според тях членът на гръцкия екипаж използва кука, с която се опитва да прихване лодката с бежанци и да я притегли към кораба, като ги спаси. От своя страна, турският съд, който е заснел всичко, осветлява спасителната операция.

Според бреговата охрана на Гърция те са спасили над 90 000 души, бедстващи в открито море, само за 2015 г. и потапянето на една лодка с 60 души в нея напълно противоречи на ценностите и усилията на страната.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!