Грандиозно шоу закри Лондон 2012 (снимки)

Лъчезар Вълев 13 август 2012 в 08:03 3731 0

Пищно шоу закри Олимпийските игри в Лондон. Снимка: ЕПА
Пищно шоу закри Олимпийските игри в Лондон. Снимка: ЕПА

С грандиозно шоу, продължило близо 3 часа, в неделя бяха закрити трийстите Летни олимпийски игри.

Участие в пищния спектакъл взеха около4000 души. Те имаха разполагаха само със 17 часа, за да подготвят стадиона, след края на последните състезания.

Пред 80 000 души пяха едни от най-големите имена в британската музика, сред които Меднес, Пет Шоп Бойс, Кинкс, Оейзис Тейк дет и много други. На сцената се изявиха и култовата гърл банда от 90-те години "Спайс гърлс", които от години не са се появявали заедно на сцена.

Прозвучаха и знакови песни като "Running up that hill" на Кейт Буш, "Imagine" на "Бийтълс", "We will rock you" на "Куин", "Дъ Ху", "Wish you were here" на "Пинк Флойд" и песните легендарния Дейвид Бауи, с чиято музика и променящ се през годините имидж, бе направен преход към модата - една от темите в спектакъла по закриването.

В шоуто участваха  и представители на по-новото поколение в британската музика като "One direction" и Джеси Джей. Британската алтърнатив банда Muse изпълни химна на Лондон 2012.

На огромната сцена, заедно с артистите, излязоха и олимпийците от всички държави - участнички, сред които и българските състезатели.

Българският трикольор бе носен от Станка Златева, която спечели сребърен медал в категория до 72 кг на свободната борба. Тя бе обявена за най-добрият български спортист на Олимпийските игри.

Равносметката 

На Летните олимпийски игри участваха над 10 000 спортисти от общо 204 държави.

Медали в Лондон спечелиха 85 страни.

България завоюва два медала - сребърен на Станка Златева и бронзов на боксьора Тервел Пулев. 

В общото класиране по медали, страната ни  заема 63-то място, заедно с Естония, Индонезия, Малайзия, Пуерто Рико и Тайван. 

След нас в класирането остават Ботсвана, Кипър, Габон, Гватемала, Черна гора, Португалия, Гърция, Молдова, Катар, Сингапур, Афганистан, Бахрейн, Хонг Конг, Саудитска Арабия, Кувейт, Мароко и Таджикистан.

Отборът на САЩ спечели класацията по медали на Олимпиадата в Лондон с общо 104 медала - 46 златни, 29 сребърни и 29 бронзови.

На второ място останаха олимпийците на Китай, които си тръгват от Лондон с 87 медала - 38 златни, 27 сребърни и 22 бронзови.

Домакините от Великобритания от своя страна записаха най-доброто си представяне на Олимпийски игри досега. Британците завоюваха65 медала, от които 29 златни, 17 сребърни и 19 бронзови.

Русия се нареди четвърта с по-малко златни медали от домакините, но доста повече като обща бройка - 82. 13-те златни медала на Южна Корея й отредиха петото място. Десетката допълниха Германия, Франция, Италия, Унгария и Австралия.

За първи път на Олимпийски игри

Лондон 2012 ще остане в олимпийската история с това, че за първи път във всички отбори имаше жени.

Игрите в Лондон бяха уникални и с това, че за първи път олимпийският огън бе запален не от един спортист, а от група олимпийци.

Британската столица влиза в историята и като първият град, който за трети път е домакин на най-голямото събитие в спортния свят.

На сцената излязоха и част от 70-те хиляди доброволци, които работиха здраво през 16-те дни на игри и без които олимпийските игри нямаше да са същите.

Гръцкият химн прозвуча в чест на страната, дала на света Олимпийските игри.

Да се готви следващият

В края на грандиозната церемония по традиция бе загасен олимпийският огън и Лондон предаде щафетата на Рио де Жанейро, където през 2016 г. ще се проведат следващите игри през 2016 г.

Докато звучеше химнът на Бразилия кметът на Лондон Борис Джонсън предаде олимпийския флаг на председателят на Международния олимпийски комитет Жак Рох, който връчи знамето на Рио де Жанейро, където между 5 до 21 август 2016 г. олимпийският празник ще продължи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови