Френски медии спират да показват лицата и да казват имената на терористи

OFFNews 28 юли 2016 в 10:01 7862 11

Няколко френски новинарски организации обявиха, че повече няма да публикуват снимки на хора, отговорни за терористични нападения, за да избегнат "посмъртното им прославяне", съобщи "Guardian".

Le Monde публикува това редакционно изявление след последната атака, убийството на възрастен свещеник в църква от двама души, обявили принадлежността си към "Ислямска държава". Под заглавие "Да се съпротивим на стратегията на омразата" Le Monde пише, че обществото трябва да бъде включено в борбата срещу тероризма и че медиите имат специална роля в това отношение.

Като първа стъпка медиите ще спрат да публикуват снимки на пропагандни документи на "Ислямска държава". След това, след атаката в Ница от 14 юли, когато камион се вряза в празнуващи Деня на Бастилията хора, Le Monde казва, че повече няма да публикува снимки на извършителите на убийствата, за да избегне ефекта на посмъртната им прослава.

Телевизионната станция BFM-TV и католическият вестник La Croix обявиха, че са избрали същата посока на действие.

Снощи взехме решение повече да не показваме снимки на терористи, обявиха от BFM-TV. От телевизията допълват, че това решение е било обмисляно известно време и е било взето след атентата в Ница.

Радио Europe 1 обяви, че няма да показва снимки на извършители на терористични нападения в сайта си и че няма да съобщава имената им.

Телевизионният канал France 24 също се очаква да обяви , че повече няма да излъчва подобни кадри и снимки.

Това информационно затъмнение няма да е пълно. От обществената френска телевизия France Télévisions обявиха: "Наш дълг е да информираме, правото на гражданите е да бъдат информирани. И ние трябва да се въздържаме от автоцензура".

В Libération ще решават дали да показват снимки и да съобщават имената за всеки отделен случай.

Le Figaro и Nouvel Observateur също са решили да не следват модела на Le Monde.

Британският "Guardian" също ще продължи да показва снимките и да съобщава имената.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13924

11

ScrewIslam

31.07 2016 в 00:43

Според мен медиите трябва да публикуват всичко, особено имената и снимки на всички близки роднини на терористите. Нещо като „стена на позора“.

Излиза, че тези воюват с кафирите, за да си видят имената и снимките във вестниците? И като не си виждат имената и мутрите във вестниците, ще се откажат да изтребват неверници? Или поне по-малко от тях ще водят джихад? Толкова ли му трябва на един мюсюлманин? Една снимка като стръв на въдица и е готов да стреля? Стига бе!

Медиите са правили и по-тъпи неща, но тази кампания заслужава медал в европейското първенство по тъпота.

13507

10

Шарли Ебдо пуснаха ли карикатури с камиона в Ница???

25665

8

Victimized

28.07 2016 в 13:53

Проблема не е в информацията чесън ,а дезинформацията .
Проблема е , че показват всичко , след атентатите и както винаги , познати на властите , имали проблеми , ходили на психиатър и така на татък . И както и при нас обичайно са познати на властите , за пример :

"Според полицията вторият нападател е 19-годишният Абдел Малик Набил Петитжан. Това е установено с ДНК тест.

Той е от Източна Франция и е бил в списъка с наблюдаваните заради радикален ислям. Младежът е бил арестуван два пъти, докато се опитвал да стигне Сирия"

Винаги са ме тормозели такъв тип новини в България са ежедневни , бил е наблюдаван , бил е арестуван и все пак е извършил престъпление .

26179

7

ELPIDA

28.07 2016 в 12:29

Ако повече от две очи видят нещо,то става обществена тайна,т.е. ако само една медия публикува данните,тогава се обезсмисля решението на останалите Високоговорители...

77927

5

El Commandante

28.07 2016 в 11:34

Нам-добре изобщо не споменавайте за атентатите.
Е така, все едно нищо не се е случило...

21668

3

Руслан

28.07 2016 в 11:02

Добър ден. Аз съм ваш'та леля.
За мангизите ли ги показваха до сега? Аууу не може да бъде.

21272

2

Гароне

28.07 2016 в 10:53

Сетиха се французите накрая. Айде сега и другите.