Франция удари за трети път позиции на Ислямска държава

OFFNews 17 ноември 2015 в 07:42 8606 0

Франция удари за трети път позиции Ислямска държава

Френските военновъздушни сили проведоха поредна серия от удари по позиции на Ислямска държава. За трети път в рамките на два дни френски бойни самолети и авиация на международната коалиция в понеделник вечерта са ударили цели в "столицата" на Ислямска държава град Ракка в Сирия.  

По първоначални сведения унищожени са команден щаб и център за обучение. „За втори път в рамките на 24 часа, френската армия извършва въздушно нападение срещу „Ислямска държава“ в Рака, Сирия“, се казва в съобщение на френската армия, цитирано от AFP.

Ударите съвпаднаха с необявено посещение на американския държавен секретар Джон Кери в Париж. Според съобщение на Държавния департамент Кери е засвидетелствал подкрепата и "силните отношения между САЩ и Франция", като подчертал и "решимостта на двамата съюзници да се борят с тероризма". Преди срещата Кери е разговарял по телефона с лидера на Сирийската опозиционна коалиция Халед Ходжа по-нататъшните стъпки за уреждане на кризата в Сирия.

Според американския Серията The Wall Street Journal терористичните актове в Париж може да доведат до преосмисляне на отношението на Запада към Русия. "Терорът по уличите на Париж може да стане катализатор на сериозни промени в международната политика, следствията от които ще се усещат дълги години. През последната година Западът бе съсредоточен върху заплахата от страна на Русия. Но днес, осъществявайки добре подготвени атаки, „Ислямска държава“ отново привлече основното внимание на света към заплахата, която тероризмът представлява", пише изданието. 

Прогнозира се преминаването към позиции на неудобен компромис с Русия. Видимо е, че Москва се надява на сделка, която да предполага отслабване на западните санкции, наложени срещу нея заради ситуацията в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!