Франция отхвърли търговското споразумение между ЕС и САЩ

OFFNews 03 май 2016 в 15:56 13632 7

Франция отхвърля предложеното споразумение между Европейския съюз и САЩ, защото е против нерегулираната свободна търговия. Това обяви френският президент Франсоа Оланд. 

Няма да приемем подкопаване на основните принципи на нашето селско стопанство, култура и взаимен достъп до публичните пазари, подчерта Оланд. 

"Грийнпийс" публикува 240 страници поверителни документи от преговорите за споразумението за свободна търговия TTIP. Според документите американското правителство е оказвало натиск върху ЕС за смекчаване и дори премахване на текстовете за защита на околната среда и на потребителите в рамките на споразумението. 

След изтичането на документите от ЕК веднага обявиха, че "Грийнпийс" са изтълкували погрешно документите и нарекоха разкритията "буря в чаша вода". Организацията получи критики и от страна на американските власти. 

Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом посочи, че има много недоразумения около изтеклите документи за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции.

Споразумението трябва да бъде ратифицирано от всички държави членки, за да влезе в сила. 

Преди Оланд да обяви официално позицията на страната френският министър на външната търговия Матиас Фек подчерта, че преговорите може да бъдат прекратени, защото Вашингтон отказва да направи отстъпки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

2

El Commandante

03.05 2016 в 16:43

Това че Франция трябва да е политическия лидер на ЕС мислим вече го казАх, не некакви изкукуригали ЩАЗИ бабички....

12132

1

Boba Fet

03.05 2016 в 16:39

А стига бе тия са имали топки. Да не повярва човек.