Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Франция иска международно разследване за военни престъпления в Сирия

ОFFNews 10 октомври 2016 в 15:02 4144 6

Франция ще търси начин Международният наказателен съд да стартира разследване за военни престъпления в Сирия, които смята, че са извършени от сирийски и руски военни в източно Алепо, съобщава Ройтерс.

От пропадането на опитите за въвеждане на прекратяване на огъня режимът на Башар Асад и руски самолети стартираха най-мащабната въздушна офанзива над обсадените от опозиционни сили части на Алепо.

"Тези бомбардировки - казах го и в Москва - са военни престъпления", заяви външният министър Жан-Марк Еро. По думите му ще бъде осъществен контакт с главнит прокурор на Международния наказателен съд Фату Бенсида, за да се установи как да започне разследването. .

Проблем се явява фактът, че Сирия не попада под юрисдикцията на съда, тъй като страната не членува в него. Според френски дипломат, цитиран от Ройтерс, един от начините това да се заобиколи е да се открие човек с двойно гражданство, едно към членка на МНС, работещ за правителствата на виновните държави. Такъв примерно може да бъде някой със сирийско и френско гражданство. През 2014 г. Русия наложи вето на предложението ситуацията в Сирия да бъде пренасочена към МНС.

Планирано е руският президент Владимир Путин да посети Франция за среща с Франсоа Оланд на 19 октомври, за да обсъдят ситуацията в Сирия и Украйна. Според Еро, ако френският президент реши да се срещне с Путин, няма да има размяна на мили думи.

"Опасно е да се играе с такива думи, защото военните престъления също тежат на раменете на арменските власти“, коментира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.

В събота Русия наложи вето на предложена пред Съвета за сигурност от ООН от Франция резолюция за преустановяване на огъня над Алепо. Предложението на Москва за преустановяване на огъня, но без споменаване на бомбардировките, също не бе одобрено

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

2

Пешо

10.10 2016 в 16:20

Добре.
Какво общо имат арменските власти с военните престъпления в Сирия?

25665

1

Victimized

10.10 2016 в 15:10

Коалиционните партньори почнаха да квичат на умряло , след като руснаците ги настъпиха по умерените бунтовници , дето са умерени само за пред новините .......
 
X

Да помогнем на украинските деца!