Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ФБР се включва в разследването на атентатите в Белгия

OFFNews 23 март 2016 в 08:38 4339 0

ФБР се включва в разследването на атентатите в Белгия

Агенти на ФБР и нюйоркската полиция ще се включат в разследването на атаките в Белгия. Това съобщи на пресконференция заместник комисарят по разузнаване и контратероризъм на полицията в Ню Йорк Джон Милър, съобщава БНР. Стъпката е предприета, заради наличието на американци сред пострадалите. 

"Тъй като има американци сред жертвите и е имало американци при атентатите в Белгия, това ще бъде разследване на ФБР заедно с антитерористичните сили на Ню Йорк", каза Милър цитиран от АФП. Той уточни, че делегацията ще замине в близките часове за Брюксел.

"Поддържаме постоянен контакт с партньорите ни отвъд Атлантика", посочи Джон Милър. Държавният департамент на САЩ отказа да съобщи данни за американците, пострадали в атентатите, добавя АФП.

Френски екип също ще участва в разследването на кървавите атентати в белгийската столица, където са загубили живота си и френски граждани.

В същото време, политиците в САЩ имаха различни тълкувания на значението на атаките. В телевизионно интервю Доналд Тръмп говори отново за забрана спрямо имигрантите-мюсюлмани, защитни форми на разпит, които се приемат за изтезание и предсказа подобна атака в Америка.

От своя страна, друг републикански кандидат, сенаторът Тед Круз си навлече критики, след като се обяви за патрули в кварталите с мюсюлманска общност. Колегата му Джон Кейсик коментира, че подобни предложения ще създадат разцепления в Съединените Щати.

Демократът Хилъри Клинтън говори за солидарност с европейските съюзници, но предупреди срещу използването на радикални мерки. В интервю за Ен Би Си тя каза: Нереалистично е да говорим за напълно затваряне на граници. Знам, че американците имат причини да са уплашени от това, което виждат, но трябва да се справим по начин, който е съвместим с ценностите ни.

Междувременно при отразяването на атаките Ню Йорк "Таймс" цитират анализатори, според които Европа е особено уязвима, заради големия приток на недокументирани мигранти от Близкия изток, безпрепятственото придвижване на континента, включително на европейски граждани, пътували до Сирия, за да воюват на страната на "Ислямска държава" и проблеми със споделянето на данни от разузнаването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews