ФБР потвърди, че разследва връзки между Москва и приближени на Тръмп

OFFNews 20 март 2017 в 19:49 3324 0

Снимка Reuters

Джеймс Коми

ФБР разследва възможни връзки и съгласуване между Русия и сътрудници на американския президент Доналд Тръмп. Това обяви директорът на Бюрото Джеймс Коми по време на изслушване пред Комисията по разузнаване към Камарата на представителите в Конгреса. 

Коми обясни, че ФБР обикновено не коментира разследвания, преди да са приключили, но в случая е упълномощен да даде разяснения заради големия обществен интерес. 

Директорът на Бюрото подчерта, че разследването е сложно и не може да прогнозира кога ще приключи. 

За разследване за връзки между Русия и приближени на Тръмп американските медии съобщиха преди месеци, но до момента ФБР нито потвърждаваше, нито отричаше тази информация. 

Демократът Адам Шиф обяви, че има множество контакти между членове на предизборния екип и обкръжението на Доналд Тръмп и близки до Кремъл личности като руския посланик в САЩ.

"Възможно ли е всички тези събития да нямат никаква връзка помежду си и да са чисто съвпадение. Да, възможно е, но е по-вероятно да не са съвпадение", каза Шиф по време на изслушването.

Директорът на ФБР каза още, че няма информация "Тръмп тауър" да е била подслушвана по време на предизборната кампания по нареждане на Барак Обама. Нито един президент не би могъл да нареди подобно подслушване, заяви той и подчерта, че правната процедура за подслушване на американски граждани е много строга и изисква подписа на специален съдия.

Преди началото на заседанието Доналд Тръмп обвини демократите, че лъжат в твърденията си за руска намеса в изборите в САЩ, търсейки извинение за лошата си предизборна кампания, и подчерта, че ФБР би трябвало да разследва вместо това изтичане на информация в медиите. 

Тръмп цитира изказване на бившия директор на разузнаването Джеймс Клапър, който обяви в интервю, че не знае да има доказателства за връзки между екипа на Тръмп и Русия. 

"Тази история е фалшива новина и всички го знаят", категоричен е Тръмп.

По време на изслушването беше засегната и темата за подслушване на "Тръмп тауър". Председателят на Комисията по разузнаване Девин Нунес категорично отрече "Тръмп тауър" да е била подслушвана, но посочи, че е възможно Тръмп да е бил обект на друг вид наблюдение.

Нунес допълни, че бивши и настоящи висши представители са изнасяли потенциално секретна информация и Комисията си е поставила за цел да установи кои са те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови