Ердоган: Путин да не си играе с огъня

OFFNews 27 ноември 2015 в 20:43 22980 32

Снимка AP

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди руския си колега Владимир Путин „да не си играе с огъня“ след свалянето на руския изтребител от турските ВВС, цитиран от Reuters.

Изявленията на Москва за преднамерен удар по руския изтребител са неприемливи. Турция не е нанасяла на никого удари в гърба. Турция винаги се изправя лице в лице, каза Ердоган.

Не ми харесва започналата кампания за оклеветяване на Турция, подчерта той.

Искам да се срещна с Путин лице в лице и да обсъдим тези въпроси, каза турският президент, като допълни, че го притеснява необоснованата ескалация на напрежението.

Той се оплака, че това не е първото искане за среща от негова страна след инцидента със свалянето на руския изтребител Су-24 в сряда. Още в същия ден той изпратил искане за среща с Путин, което обаче е останало без отговор.

Ердоган определи като клевета твърденията на Путин, че Турция купува петрол от „Ислямска държава“.

САЩ разполага с доказателства за това, че руски компании и джихадистите продават петрол на режима на Асад, подчерта Реджеп Ердоган.

Според турския президент са неприемливи и думите на Путин след срещата му с Франсоа Оланд, когато той заяви, че някои страни се заиграват с терористи и имат двойни стандарти по отношение на тях, за да постигнат своите цели, водят престъпен бизнес с тях и си играят с огъня.

По-рано днес Русия обяви, че турските изтребители са чакали в засада руския самолет.

Ако турските изтребители са дежурели на земята, би им отнело 46 минути, за да стигнат до мястото, откъдето е изстреляна ракетата, свалила руския самолет. Руският Су-24 обаче се е намирал в зоната на засичане от радиолокационните средства на турските ВВС 34 минути, посочи  главнокомандващият на руските въздушно-космически сили генерал-полковник Виктор Бондарев.

В същото време руските власти въведоха и първите санкции срещу Турция след инцидента със сваления самолет - от началото на 2016 г. се отменя безвизовия режим с Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!