Ердоган: Измамиха ни да подпишем договора за границата с Гърция, Турция е ощетена

OFFNews 30 септември 2016 в 15:15 12878 26

Изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган относно Договора от Лозана, с който се установява границата с Гърция след края на Османската империя, нагнети напрежението между двете страни. 

Пред представители на регионите Ердоган заяви, че договорът ощетява Турция.

„В Лозана ние се разделихме с островите, които виждате от брега. Противниците на Турция през Първата световна война ни принудиха да подпишем Севърския договор от 1920 г. и ни уговориха да подпишем Лозанския договор от 1923 г. Опитаха се да ни измамят, представяйки този договор като победа. В Лозана ние дадохме на Гърция островите в Егейско море, виковете от които се чуват и на нашите брегове", каза Ердоган, съобщава БТА.

"Там има наши светини и наши джамии. Ние и досега се борим за шелфа. Тези проблеми възникнаха заради тези, които са стояли на масата на преговорите в Лозана и не са успели да защитят нашите права", допълва Ердоган.

Коментарът на турския президент нагнети напрежението. Изказването му идва на фона на настояването на Атина НАТО да прекрати патрулите си в Егейско море, целящи намаляване на нелегалната миграция към гръцките острови. Търканията се увеличиха и след като турски пилоти избягаха в Гърция след неуспешния опит за преврат. Анкара настоя те да бъдат екстрадирани, но до момента това не се случва. 

Реакцията от гръцка страна на думите на Ердоган също не закъсня. 

Всички трябва да уважават Договора от Лозана, тъй като той е една реалност в цивилизования свят, която никой, включително и Анкара, не може да игнорира, посочиха от гръцкото Министерство на външните работи. 

Координаторът по въпросите на външната политика и отбраната на партия "Нова демокрация" и бивш външен министър Дора Бакояни пък коментира, че всяко оспорване на съществуващи договори, на които се основават гръцко-турските отношения, крие проблеми за утрешния ден.

„Неоосманизмът принадлежи на миналия век и отношенията на страните се градят с поглед към бъдещето“, заяви Бакояни.

Гръцката комунистическа партия посочи, че изявленията на Ердоган са опасни и провокативни и са в рамките на системното усилие на турското ръководство да оспори егейските острови и изобщо границите и суверенните права на Гърция. 

Парламентарният представител на Демократичния блок пък подчерта, че "опиянението" на Ердоган от победата му срещу превратаджиите не представлява оправдание за налудничавите му изявления, като го призовава незабавно да преустанови безотговорната си политическа тактика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

25

El Commandante

30.09 2016 в 21:30

Изключително малко вероятно ми се вижда това.
Русия да е на страната на Турция срещу Гърция е от сферата на фантастиката според мене.
Путин не е глупак и знае че на Ердоган не може да се разчита за нищо.

77927

23

El Commandante

30.09 2016 в 20:47

Tака както е тръгнало, Турция ще е следващата Германия...

12135

21

jackotsenkite

30.09 2016 в 18:00

Започва се ...
 
X

Да помогнем на украинските деца!