Еко измамата на Volkswagen довела до изхвърлянето на 1 млн. тона отрови във въздуха

OFFNews 23 септември 2015 в 13:54 8925 12

Снимка www.flickr.com

Измамата, извършена от германския автомобилен гигант Volkswagen, вероятно е довела до изхвърлянето на допълнителни близо 1 млн. тона отрови във въздуха всяка година, сочат изчисления на в. "Guardian". Толкова изхвърлят общо всички електроцентрали, превозни средства, промишлеността и селското стопанство на Великобритания.

Манипулацията беше разкрита преди дни от американската Агенция за опазване на околната среда (EPA) и се състои в това, че в автомобили "Фолксваген" и "Ауди" е бил инсталиран софтуер, който прикрива истинските нива на емисиите на азотните оксиди. Механизмът му на действие ограничава работата на системите за пречистване, като активира пълната им мощност само при проверка, която трябва да установи дали се спазват изискванията за опазване на околната среда. Подобно устройство е открито при автомобили "Фолксваген" и "Ауди", произведени между 2009 и 2015 г. - дизеловите модели "Ауди А3" и "Фолксваген Джета", "Бийтъл", "Голф" и "Пасат" - приблизително общо 11 млн. коли по света, според признанието на самата компания.

След разкритието на САЩ, уличаващо "Фолксваген", изпълнителният директор на компанията Мартин Винтеркорн, който управлява от началото на 2007 г., призна измамата, извини се и подаде оставка. Той твърди, че скандалът е причинен от "лоши грешки на малцина".

В същото време, САЩ поискаха автомобилният производител да изтегли 482 000 автомобила "Фолксваген" и "Ауди" от американския пазара и този процес вече започна.

Анализ на "Guardian" показва, че в САЩ тези "дефектни" автомобили са изхвърляли 10 до 40 пъти повече токсичен газ във въздуха всяка година от определения в стандарта за нови автомобили в Съединените щати.

Акциите на компанията се сринаха с 10% във вторник. В сряда акциите на "Фолксваген" паднаха под психологическия праг от 100 евро за акция. Цената на привилегированите акции падна до 98,83 евро за брой.

Поредният удар за компания дойде във вторник, когато няколко етични фонда, които влагат средствата си по етични критерии, разпродават акции на компанията с мотива, че автомобилният производител е нарушил правилата за емисиите на вредните газове.

В САЩ само 3% от автомобилите на компанията са дизелови, но в ЕС процентът им е близо 50. Само във Великобритания вредните емисии причиняват преждевременната смърт на 5800 души всяка година. Ако вредните емисии бяха в рамките на стандарта, те вероятно биха били два до пет пъти по-малко, казва проф. Мартин Уилямс от Кралския колеж в Лондон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews