ЕП: Нови отношенията с Турция или край на плановете за присъединяване към ЕС

OFFNews 27 април 2017 в 15:23 2165 2

В сряда по време на дебат с комисаря по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, евродепутатите посочиха, че Европа не затваря вратата за Турция, но последните промени подтикват да се търсят алтернативи на присъединяването на Турция към ЕС, съобщават от пресцентъра на ЕП.

Това се случва дни след като Парламентарната асамблея на Съвета на Европа стартира мониторинг над южната ни съседка заради начина на провеждане на референдума за преминаване към президентска система на управление, както и заради последиците от неуспешния опит за преврат от юли 2016 г.

В резултат Анкара реагира с остри критики, а президентът Реджеп Ердоган заяви, че Европа затваря вратите си за Турция, обвинявайки страните от ЕС в ислямофобия.

В отговор в сряда председателят на ЕП Антонио Таяни призова Турция да зачита основните права, на които е изградена Европа. Той подчерта, че „Европа не е ислямофобски континент и не затваря вратата за турския народ“.

Докато някои депутати заявиха, че преустановяване на преговорите за присъединяване на страната, което ще остави възможност Турция да промени сегашния си политически курс, ще бъде достатъчно, други категорично отхвърлят възможността страната да стане част от съюза.

Разширен митнически съюз, повече търговия, обмен на студенти и сътрудничество в областта на сигурността и миграцията, бяха някои от идеите, представени от евродепутатите като нов курс в отношенията между ЕС и Турция. Някои евродепутати настояха да се продължи подкрепата за демократичните сили в Турция, след като милиони граждани на страната искат да бъдат част от ЕС.

Темата за Турция ще бъде обсъдена и на предстоящата среща на външните министри от ЕС в Малта на 29 април.

Комисията на Европейския парламент по външни работи ще обсъди традиционната годишна резолюция за напредъка на Турция на 2 май 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови