Джон Кери: Йерусалим да бъде столица на две държави

Израел трябва да чуят някои неприятни истини, заяви държавният секретар на САЩ. Нетаняху: Кери е необяснимо враждебен към нас

ОFFNews 28 декември 2016 в 19:14 12038 5

Снимка headlinepolitics.com

Джон Кери.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери разкритикува остро израелското правителство в реч, произнесена тази вечер. Той защити позицията на Съединените щати да не налагат вето върху резолюцията на ООН, осъждаща изграждането на израелски селища на Западния бряг.

Ако изборът е една държава Израел, тя не може да бъде едновременно еврейска и демократична, не може да бъде и двете и никога няма да живее в мир, заяви Кери.

"Приятелите трябва да си казват тежките истини и затова приятелствата изискват взаимно уважение", каза той по време на своя реч и допълни, че гласът на държавата му в ООН е бил даден в унисон с нейните ценности: "Двудържавното решение е единственият начин за постигане на справедлив и дълготраен мир между израелтяните и палестинците".

Кери бе категоричен, че САЩ не биха могли да гласуват с чиста съвест в полза на застрояването, което застрашава мира.

„Никой, който мисли сериозно за мира, не може да игнорира реалната заплаха от израелските поселения спрямо мира. Но проблемът отива отвъд тях. Тенденциите сочат усилия на Израел да вземе земите на Западния бряг и да предотврати палестинското развитие там. Заселническата политика определя бъдещето на Израел. И целта им е ясна. Те вярват в една държава: Велик Израел“, каза Кери, цитиран от АФП.

Американският държавен секретар представи и принципите за бъдещ договор: една израелска и една палестинска държава според границите от 1967 г.; равни права за всички граждани; решение на палестинския бежански въпрос; Йерусалим като столица и на двете държави; край на окупацията до степен, в която да бъде удовлетворена необходимостта от сигурност на Израел, с демилитаризирана палестинска държава; прекратяване на всички претенции на двете страни.

Малко след речта на Кери от кабинета на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху заявиха: "Точно както резолюцията, която Кери прокара в ООН, речта му е необяснимо антиизраелска". Повече от час Кери говореше разпалено само за селищата и почти не засегна източника на конфликта - палестинската опозиция срещу съществуването на еврейска държава в каквито и да е граници, пише израелският в. "Haaretz".

На 23 декември Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която приканва Израел да спре изграждането на нови селища в Западния бряг. В документа се казва, че Израел трябва незабавно напълно да прекрати всички заселнически дейности в окупираната от 1967 г. палестинска територия, включително Източен Йерусалим. Според резолюцията селищата нямат законова обоснованост и са в нарушение на международното законодателство.

Резолюцията бе приета с 14 гласа "за" и един "въздържал се" (САЩ). Проектът бе внесен от Нова Зеландия, Малайзия, Венецуела и Сенегал, а Египет се оттегли под натиска на Израел и Доналд Тръмп.

"За" гласуваха: Китай, Франция, Русия, Великобритания, Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.

Това е първото решение на Съвета за сигурност по въпроса от 8 години насам. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун приветства приемането на резолюцията. Същото направиха и палестинските представители.

По-рано днес новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп реагира на решението по следния начин: "Що се отнася до ООН, нещата ще са различни след 20 януари". На тази дата републиканецът, който многократно е заявявал подкрепата си за Израел, ще встъпи в длъжност.

Според израелския в. "Haaretz" в телефонен разговор Нетаняху е заявил на външния министър на Нова Зеландия Мъри Маккъли: "Това е скандално решение. Настоявам да не го подкрепяте и популяризирате. Ако продължите да подкрепяте тази резолюция, от наша гледна точка това ще бъде обявяване на война. То ще наруши отношенията ни и това ще има последствия".

Маккъли казва, че е отказал да оттегли подкрепата и е допълнил, че решението е съобразно новозеландската политика.

Израел пък оттегли посланиците си от Нова Зеландия и Сенегал и прекрати отпускането на държавна помощ.

Страната обяви, че няма да се съобрази с резолюцията.

"Във време, когато Съветът за сигурност не прави нищо, за да спре клането на половин милион души в Сирия, това е позорно обединение срещу една истинска демокрация в Близкия Изток - Израел, което нарича Западната стена "окупирана територия", заяви премиерът на Израел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

2

SC

28.12 2016 в 21:18

С други думи, онези които копаят тунели, за да прекарват взривове незабелязано и ползват деца за живи щитове са онеправданите. Те просто практикуват свои древни традиции. А Израел ги стресира с опитите си да ги цивилизова (или в краен случай - отстрани).
Аллаху акбар и Мунчо е неговият адвокат!

29217

1

Лопе де Вега

28.12 2016 в 19:46

Давай, Биби!

Ам Исраел хай!