Драмата продължава: Берлин отрече да е лобирал за Кристалина Георгиева

OFFNews 12 септември 2016 в 17:00 6822 7

Снимка БГНЕС

Сагата около евентуалната номинация на вицепрезидента на Еврокомисията Кристалина Георгиева за шеф на ООН на мястото на Ирина Бокова все повече заприличва на сапунен сериал с международно участие.

Днес властите в Берлин обвиниха Москва, че твърдението й, че канцлерът Ангела Меркел се опитала да окаже натиск върху България да избере нов кандидат в надпреварата за мястото на Бан Ки Мун не отговаря на истината.

Говорителят на германското външно министерство Мартин Шефер обяви, че руски официален представител е „разпространил информация, която обективно не е вярна” и освен това определи подобно поведение като „неприятелски жест”.

Преди ден темата около евентуалната смяна на Бокова като български кандидат за генерален секретар на ООН бе коментирана както от говорителя на Путин Дмитрий Песков, така и от гласа на руското външно министерство Мария Захарова. Тя заяви, че на срещата на Г-20 този месец Москва дала „ясно” да се разбере на Меркел, че „всякакъв пряк или непряк опит да се повлияе (на България) е неприемлив”.

Днес говорител на Еврокомисията също коментира темата около евентуалната рокада на българския кандидат за най-високия пост в ООН.

"Кристалина Георгиева все още е част от Европейската комисия. Тя е много важен член на екипа, отговаря за десетина служби на институцията и върши изключителна работа", каза говорителят на ЕК Александер Винтерщайн

На фона на напоителните коментари по очакваната смяна на Бокова у нас по темата се изказва основно вицепремиерът Румяна Бъчварова. Тя каза, че кандидатурата на Бокова „не е достатъчно убедителна” и че по темата през следващите дни ще има новина.

В дневния ред на утрешното заседание на правителството няма точка за издигането на Бокова.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

6

Red or Dead

12.09 2016 в 22:41

Сталинка......туй име свято...:)))))

14057

4

morkoff

12.09 2016 в 17:20

Упс. Преводачите нещо..

11751

2

Big Smile

12.09 2016 в 17:08

Апропо, как е малкото име на бащата на Бокова - Боко?

11751

1

Big Smile

12.09 2016 в 17:06

Разбира се, че това са мръсни номерца - както руснаците ги умеят още от царско време...