Доклад: Великобритания вече не е християнска държава

ОFFNews 09 декември 2015 в 17:27 26840 20

Английски епископи.

Институциите, законът, медиите и училищата на Великобритания трябва да вземат под внимание факта, че доминиращата религия в страната вече не е християнството, пише нов държавен доклад, цитиран от "VICE".

Двугодишно проучване относно мястото на религията в съвременна Великобритания е заключило, че религиозния пейзаж в страната се е променил коренно в рамките на последните 50 години. В следствие на това обществото също трябва да промени спрямо новите верски нагласи.

Броят на епископите от англиканската църква в камарата на лордовете трябва да бъде намален и на тяхно място да бъдат поставени духовни лидери от други вероизповедания, препоръчват съставителите на доклада.

Комисията по религията и вярата в публичния живот, част от която са духовници от много религии, препоръчва задължителните християнски асамблеи в държавните училища да бъдат заместени с "добавено време за размисъл", а администрациите, отговорни за приемане на ученици и наемане на работна ръка в духовните академии, трябва да спрат да избират кандидатите, наблягайки толкова много спрямо християнската им вяра.

Докладът призовава за промени и в националните и обществени церемонии, като например при коронацията на монарха. В момента церемонията се провежда само от архиепископа на Кентърбъри, най-висшия сан в английската църква, пред когото новите крал или кралица дават клетвата си пред църквата и държавата. Вместо това модерна Великобритания трябва да приеме по-плуралистичен начин на коронация, включващ и други духовни лидери.

Сред препоръките са и въвеждане в Министерството на правосъдието на обучение по полово равенство към формалните и неформални религиозни трибунали, както и да се предприемат стъпки към увеличаване на религиозната образованост сред журналистите.

Проучването сочи, че броят на хората, които се определят като атеисти, е скочил в пъти - в момента почти половината население на страната се смята за нерелигиозно, докато през 2001 г. за невярващи са се смятали 1/8 от населението на Англия и 1/3 на Шотландия. Преди 30 години около 2/3 от населението на Обединеното кралство би се идентифицирало с християнството, но днес едва един от всеки четири се смята за християнин. 

Преди 50 години втората най-популярна религия в държавата е бил юдаизмът - 1 на всеки 150 е бил евреин. Докато сега той е четвърти след исляма, индуизма и сикхизма.

Английската църква реагира гневно на доклада, като заяви, че той е написан по начин, който е доминиран от мнението, че важността на традиционната вяра намалява и че я маргинализира. Тя посочи и скорошен спор заради решението на верига киносалони да не показват реклама с християнска молитва, защото тя можела да обиди някои зрители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!