Днес официално избират Доналд Тръмп за президент

OFFNews 19 декември 2016 в 11:00 2856 3

Днес Електоралната колегия в Съединениите щати ще гласува дали Доналд Тръмп да бъде 45-ият президент на страната.

538 представители от всички щати ще дадат своя глас в щатските столици, като не се очаква изненадващ резултат. Според изхода от вота на 8 ноември Тръмп, който победи Хилъри Клинтън в 30 щата, трябва да получи 306 гласа от Колегията срещу  232 за демократа. По този начин той минава и границата от 270 гласа, необходима за влизане в Белия дом.

Въпреки почти сигурната победа, милиардерът се нарежда на 44-то място в историята на американските президенти, що се отнася до подкрепа от Електоралната колегия. Освен това той изостава с 2,8 млн. гласа зад Клинтън.

След решението на колегията, на 6 януари Конгресът ще преброи официално гласовете, а Тръмп трябва да встъпи в длъжност на 20 януари. 

Междувременно електори съобщават, че са получавали заплахи да не дават гласа си за Доналд Тръмп. Милиардерът застана зад тях и ги защити с публикация в Туитър. 

"Ако моите многобройни поддръжници се държава и заплашваха хора като тези, които загубиха изборите правят, те биха били презирани и наричани с ужасни имена", написа Тръмп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови