Давутоглу дал заповедта за свалянето на руския изтребител

OFFNews 26 ноември 2015 в 17:47 9372 16

Лично дадох заповед за сваляне на руския самолет. Това обяви турският премиер Ахмет Давутоглу пред членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието, цитиран от CNN.

В рамките на 5 минути самолетът е бил предупреден 10 пъти. Въпреки това ние бяхме длъжни да унищожим този самолет. Турските въздушни сили извършиха това по мое лично нареждане, каза той.

По думите му Турция не е искала да се стига до това, но всеки трябва да зачита правото на страната да защитава своите граници.

Русия е приятел на Турция и Анкара не иска да се стигне до прекъсване на отношенията с Москва, но Турция трябва да защитава въздушното си пространство, категоричен е турският премиер.

В същото време турският президент Реджеп Ердоган обяви, че свалянето на руския самолет Су-24 е било автоматична реакция, но военните не са знаели, че във въздушното пространство влиза руски самолет.

Ердоган директно обвини сирийския президент Башар Асад във финансирането на „Ислямска държава“, като допълни, че Сирия доставя оръжие на джихадистите. Той подчерта, че Анкара подкрепя туркменските бунтовници, които се бият срещу Асад.

Турският президент отхвърли обвиненията на руския си колега Владимир Путин, че Турция купува петрол от „Ислямска държава“ и подчерта, че борбата на страната срещу джихадистите е безспорна.

Засрамете се, вие, които твърдите, че купуваме петрол от „Ислямска държава“, трябва да го докажете. Ако не, вие сте клеветници, заяви Ердоган.

В същото време Путин повтори, че свалянето на руския Су-24 противоречи на здравия разум и международното право, като допълни, че самолетът е свален на сирийска територия.

До момента не сме получили извинения от висшия политически ешелон на Турция, нито предложение за обезщетение за нанесените щети, нито обещание престъпниците да бъдат наказани, коментира Путин.

От Кремъл посочиха, че инцидентът неминуемо ще има последици върху отношенията между двете страни. По-рано днес руският премиер Дмитрий Медведев пък постави задача в следващите два дни да бъде направен пакет от икономически и хуманитарни мерки срещу Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!