Чомски: Представете си ядрена война заради злобен туит

ОFFNews 23 декември 2016 в 20:14 5629 1

Снимка citelighter.com

Ноам Чомски.

Известният анализатор и философ Ноам Чомски изрази огромно притеснение от съобщението на Доналд Тръмп в социалната мрежа "Туитър" от днес, че САЩ трябва да увеличи ядрения си арсенал, пише "Индепендънт".

Той окачестви туита като едно от най-страшните неща, които е чел в последно време, и коментира, че Путин е вреден, но поне стратегията му е дефанзивна. Руският президент също изрази днес мнение, че Кремъл трябва да се погрижи за подсилването на защитните си системи и арсенал.

Според него Тръмп и преди е намеквал за ядрено въоръжаване и то не само на САЩ - преди време той пожела Южна Корея и Япония да придобият собствени ядрени ракети.

В момента САЩ има 4600 ядрени бойни глави, а като към тях се прибавят и тези на Русия, се получава 96% от броя на всички ядрени бойни глави по света.

"Представете си да получите заповед за изстрелване, без да знаете дали сме нападнати или някой чуждестранен лидер е написал злобен туит", коментира той.

По преценка на експерти, ако ракета бъде изстреляна от Русия, тя ще достигне Белия дом за 30 минути, а ако това се случи от Атлантическия океан - за 12 минути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови