Бунтове в "Джунглата" в Кале, самотните деца остават в лагера за неопределен период

OFFNews 25 октомври 2016 в 09:27 4087 0

Снимка AFP

Франция започна премахването на "Джунглата" - бежанския лагер в Кале - в понеделник, а надеждата на много мигранти, живели месеци сред пясъчните дюни, да достигнат Великобритания, угасна.

След откъслечни бунтове на недоволство през нощта, мигрантите се примириха да бъдат разселени във Франция, докато се разглеждат молбите им за получаване на статут на бежанци.

До вечерта 2318 обитатели на лагера - повече от 1/3 от общия им брой - напуснаха мизерното гето край северното пристанище с автобуси и бяха извозени до различни части на страната.

Френските власти се радват на мирното начало на премахването на лагера, който стана символ на европейския провал да отговори адекватно на мигрантската криза, станал видим на фона на разправиите между страните членки на ЕС коя да приеме бягащите от война и бедност хора.

Някои хуманитарни работници предупредиха, че безредиците през нощта, когато някои мигранти хвърляха камъни по полицаи, показват напрежение, което може да ескалира.

Мигрантите от страни като Афганистан, Сирия и Еритрея искаха да достигнат бреговете на Великобритания, които се виждат от Кале, когато времето е ясно. Някои искаха да отидат при роднини, които вече са там. Други - да си намерят работа, смятайки, че условията биха били по-благоприятни, отколкото във Франция.

Някои мигранти не искаха да напуснат. "Брат ми е в Лондон. Искам да отида там и да живея с него", казва Халед Ориахил от Кабул. "Но нямам избор. Принуждават ни да се качим в автобусите."

Правителството казва, че затваря лагера от хуманитарни подбуди.

Около 60 автобуса напуснаха лагера в понеделник. Евакуацията трябва да продължи около седмица.

Децата са единствената група, на която е позволено да останат в Кале. Те ще бъдат настанени в приспособени за целта корабни контейнери, докато останалата част от "Джунглата" се разглобява.

Около 200 деца от лагера бяха отведени във Великобритания, съгласно имиграционния закон. Измененията в него позволяват особено уязвими деца - момичета и децата под 13 години - да получат убежище във Великобитания, дори и близките им да не живеят в страната.

В лагера живеят приблизително 1300 деца без родител, роднина или познат с тях. Процесът по извеждането им беше задържан в понеделник по искане на френските власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови