Британски, австралийски и датски самолети обстрелвали сирийски войници

OFFNews 19 септември 2016 в 17:07 6326 12

Снимка AP Photo/ Manu Brabo

Британски, австралийски и датски самолети са участвали във въздушните удари, при които погрешка са били обстрелвани не позиции на "Ислямска държава" в Сирия, а сирийската армия, признаха властите в трите държави на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Русия по повод операцията, проведена в събота от водената от САЩ международна коалиция.

Първо говорител на руското министерство на отбраната обяви, че на 17 септември коалицията е обстрелвала позиции на сирийската армия. При извършените четири въздушни удара са загинали 62-ма войници и са били ранени около 100. Генерал-майор Игор Конашенков заяви още, че в операцията са участвали два изтребителя F-16 и два А-10.

След изявлението от руската страна от САЩ признаха, че е възможно действително да е била обстрелвана сирийската армия, а не позиции на "Ислямска държава" и изразиха съжаление както от случилото се, така и от крайната руска позиция. Русия обяви, че операцията поставя под въпрос постигнатия от Москва и Вашингтон план за мирен изход от кризата в Сирия.

В операцията са участвали британски безпилотен самолет, два датски изтребителя F-16 и австралийски самолет.

"Можем да потвърдим, че Великобритания е участвала във въздушната атака на коалицията в Сирия, извършена в събота южно от североизточния сирийски град Дейр ез-Зор. Съдействаме напълно на разследването. Великобритания не би обстрелвала умишлено цели на Сирийската армия. Не би било уместно този въпрос да се коментира повече от такава гледна точка", заяви говорител на британското Министерство на отбраната.

Австралия също официално потвърди участието си.

"Австралийски самолет беше сред няколкото самолета, които участваха в тази операция на коалицията", се казва в съобщение на австралийския департамент по отбраната, цитиран от Сирийската арабска новинарска агенция (САНА).

"Австралия никога не би поразила умишлено цели на Въоръжените сили на Сирия, нито би подкрепяла "Ислямска държава". Изказваме съболезнованията си на семействата на всеки сирийски войник, убит или ранен при този инцидент".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10538

12

Black Hex

20.09 2016 в 12:31

Малко офтопик.
Продължението на думите на Чърчил са, че иска да превърне София в разорана нива, на която да засади картофи.
"Нужно е да се удари единствено столицата на България, за да капитулира цялата държава. Този град трябва да бъде унищожен, да загине, да бъде сринат до основи и в неговите развалини да се засеят картофи."

А съвременната трактовка на сорособондовете, непеошниците и другата платена отвъдатлантическа гмеж е, че видите ли Чърчил е обичал българите и затова не бил разрушил напълно столицата ни. Той бил мразил не българите, а българското правителство и цар, че дръзнали да застанат на странат на хитлеристка Германия.
Колко парадоксално. Не ли?

14057

10

morkoff

19.09 2016 в 19:44

Да не са ползвали информация от руската разведка.

12142

9

ad a

19.09 2016 в 18:40

Погрешка. Не, ами направо ПО ПОГРЕШКА. Вероятно това са имали изподнавпредвид.

Армиите, които имат сателити, с които могат да видят кой вестник четеш. Напълно достоверно.

10538

7

Black Hex

19.09 2016 в 18:16

Направо ме сразихте. :)))

Не беше нарочно. Владея черна магия и понякога тя е по-силна от мен.

10538

5

Black Hex

19.09 2016 в 18:01

Не си съчинявайте, след като си нямате и понятие от военно дело. За жалост виждам, че и познанията ви историята са незадоволителни.
Софиянци са изпадали в ужас като чуят сирените, защото самолетите са реализирали т.нар. "бомбен килим" по направлението, в което минават. Без оглед на това какви сгради и хора има долу.
Заповедта на Чърчил е била да "изтрият тия българи от лицето на земята". Няма друг толкова голям българофоб.

25665

3

Victimized

19.09 2016 в 17:25

Много е забавно да гледаш по Discovery ,документален филм за това колко прецизни са дроновете и технологията вложена в тях , и след това да превключиш на новините и да ти обяснят как дрон по случаеност е обстрелвал грешните хора .