Белгиец от марокански произход е мозъка на атентатите от Брюксел и Париж

ОFFNews 11 януари 2017 в 21:23 5112 0

Белгиец от моракански произход е подготвял атентатите в Брюксел и Париж, предава БНТ.

Името на Усама Атар, известен и като Абу Ахмат, е било споменато от всички джихадисти, разпитани за двете терористични нападения във френската столица. 

Властите в Белгия извършват мащабно разследване. Операцията включва обиск на множество жилища, а в момента всички имоти на роднини на Атар са обискирани, запорирани са и сметките му. Смята се, че в момента той живее в Сирия.

Комисия, разследваща атентатите в Брюксел от 22 март миналата година, има данни, сочещи ролята на Усама Атар като много важна в атентатите в Париж. Смята се, че той е ръководил двете нападения от Сирия.

Атар е на 32 години и познат на полицията. Предишните му провинения са свързани с дребни кражби. През 2005 г. е арестуван в Иран от американски части за контрабанда с оръжие. Получава доживотна присъда и е изпратен в затвора Абу Гариб. Там се запознава с Абу Бакр Ал Багдади, наричан Халифа, който по-късно става лидер на групировката Ислямска държава.

През 2012 г. семейството му твърди, че е болен от рак и бива освободен от затвора. По-късно се оказва, че тази диагноза е фалшива, но той вече се намира в Белгия.

Братовчед е на терористите, които се взривиха миналата година в Завентем и в метростанцията Мьолбек, а брат му е заловен след атентатите в белгийската столица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови