Австралийският предприемач Крег Райт се разкри като създателя на Bitcoin

OFFNews 02 май 2016 в 12:30 4883 2

Снимка Би Би Си

Австралийският предприемач Крег Райт разкри, че е създател на виртуалната валута Bitcoin. Бизнесменът призна пред Би Би Си, че именно той стои за псевдонима Сатоши Накамото - име, което досега бе свързвано с основаването на дигиталната система.

"Аз бях в основата, други хора ми помогнаха", каза Райт и уточни, че решението да направи разкритието не е взето от самия него. 

С признанието Райт слага край на спекулациите около самоличността на създателя на виртуалната валута. През декември 2015 г. изданията Wired и Gizmodo го посочиха като потенциален основател на Bitcoin. След публикациите австралийските данъчни служби претърсиха дома му. По думите на данъчните обаче акцията е свързана с продължително разследване, а не с Bitcoin.

За да докаже достоверността на твърдението си Райт подписа съобщения с криптографски ключове, създадени в началните стадии на разработка на Bitcoin. Тези ключове са неразривно свързани с биткойни, създадени или добити от Сатоши Накамото, твърдят от Би Би Си.

Бизнесменът заяви категорично, че не иска да спечели пари или слава от разкритието, както и че би отказал каквато и да е награда във връзка с Bitcoin.  

Освен от Би Би Си, Райт бе интервюиран и от "Джентълменс куортърли" и "Иконъмист". От финансовото издание запазват резерви относно думите на австралиеца и допълват, че е възможно никога да не бъде достигнат еднозначен отговор за това кой е създал валутата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12803

1

_az_

02.05 2016 в 12:51

"Гентълменс"? Това звучи малко като буквите на тоалетните: "Ж"ентълмени и "М"адами...